^ Hemoglobin stopa u odraslih i djece

Da prenese kisik iz pluća u tkiva potreban posrednik. Ova uloga obavlja hemoglobina, što je norma od njegove koncentracije, koji u potpunosti osigurava funkciju disanja tkiva. Utvrđeno je sastavljanjem laboratorijskih istraživanja i kliničkih opažanja različitih osoba dobne skupine.

Hemoglobin je hromoproteidov, kompleks proteina spoj-globin i hem. Hem - pigment formirana i željeza protoporphyrin. Iron igra ključnu ulogu u transportu kisika.

Normalno hemoglobina je njegova optimalna koncentracija na kojoj dovoljno za tkivo disanje željeza.

Kada nedostatak željeza ili povreda protoporphyrin formiranje iznos smanjuje respiratorni pigment. ako hemoglobina ispod standarda, razvoj anemije ili nedostatak željeza anemije. Postoje posebni laboratorijski parametri koji karakterišu zasićenost crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, stoga željeza. Ovaj indikator boja je obično jednaka stopi od 27-33 0,86-1.05- SSGE pikagamm.

Uzmite u obzir ono što je optimalno hemoglobina. Njegova norma u zdravih ljudi u različitih autora. Tako je, prema Gribovaya IA, kod muškaraca je 132-164 g / l. Kod žena 115-145 g / l.

Video: Stopa glycated hemoglobina kod djece

"Vodič za Clinical Laboratory Testovi" do 2001. godine, Moskva, kao norma u muškoj adolescenata dati brojeve u 120-160 grama / litri. Od 18. na 45 godina više Visoke hemoglobina, stopa kod muškaraca je 132-173 g / l. Kod osoba starijih brojke ispod. Nakon 65 godina od normalnog raspona od 126-174 g / l.

Za žene u svim slučajevima je svojstveno nizak hemoglobin. Norma žena na gore direktorij 115-150 grama / litri. 18-45 s vrijednostima, 117-155 g / l. Nakon 45 godina od najboljih standarda brojke više na 5 ili 6 grama / litri.

Ako je hemoglobina ispod normalne razviti simptome koji se odnose na kisika izgladnjivanje tkiva. Oni su blijeda sluznica i kože, u lom i suhoću kose i noktiju, slabost. , Javlja razdražljivost otežano disanje povećan broj otkucaja srca. u odnosu na pozadinu smanjiti apetit ponekad se pojavljuju neobično preferencije okusa.

Norme hemoglobina kod djece izloženo još veće nestabilnosti. Oni se razlikuju u različitim starosnim razdobljima. U novorođenčadi, visoka hemoglobina. Njegova norma je 152-236 g / l. Po mjesecima smanjuje i postaje jednaka 103-176 g / l. Pola do 3,5 mjeseca, on je dodatno smanjen. Za 3 mjeseca je 96-128 g / NN ovom periodu djeca označene tzv fiziološke anemije novorođenčad, od kojih je geneza nije u potpunosti jasno. Na psihomotorni i fizičko stanje djece ne izaziva odstupanja. Od 5-7 mjeseci hemoglobina počinje da raste. Iz godine u godinu je jednak 107-131 g / l.

Uz jedan i pol do tri godine, djeca imaju otprilike isti hemoglobina. Norma u ovom dobu je jednako 108-128 g / l. U narednim godinama, njegova koncentracija u krvi se postepeno povećava, dostižući do 12 godina u rasponu od 120-150 grama / litri. Ako nedovoljan unos željeza iz hrane, djeca mogu razviti željeza anemije. Njegova glavna karakteristika - oštar pad hemoglobina. Smanjena sadržaj hemoglobina u crvenih krvnih zrnaca, a odlikuje indeks boja. Kada biohemijski pregled je pokazao smanjenje serumu željeza.

Hemoglobin je iznad normalno kada eritremii - bolesti krvi, i simptomatska eritrocitoza, koji se razvijaju kao kompenzacija nedostatka fiziološki kisika (na primjer, u visoravni, uz naporan rad, kod pušača) ili bolesti vezanih za kisik gladi. Uz gubitak tekućine dijela krvi (dehidracije, spali bolest) povećanje hemoglobina je relativna.

Video: glikoziliranog (glycated) hemoglobin. Krv glycated hemoglobina

Iron anemije napuniti sa snagom da je nemoguće proizvesti. Kada je anemija simptomi ne odgoditi liječenje. Želim vam zdravlje i normalan hemoglobin!

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo