Nivo hemoglobina u krvi: norma i patologija

Ljudsko tijelo je vrlo složen. Do danas, jedan od najznačajnijih u svim pokazateljima je nivo hemoglobina u krvi. Njegova norma se prilično snažno variraju. U isto za muškarce i žene ima različita značenja.

Nivo hemoglobina u stopi krviNivo hemoglobina u krvi: norma

Ovaj pokazatelj je vrlo važno za bilo koju osobu. Na sajmu polovina čovječanstva postoji nešto niži nivo hemoglobina u krvi. Norma za muški dio populacije je na nivou koji počinje od 130 g / l, a do 160 g / l. Kao što je za žene, za njih na dnu nosača indeksa iznosi oko 120 g / l. Ako govorimo o gornjoj granici normalne, onda je to za žene na nivou od 150 g / l.

Normalnog nivoa hemoglobina u krvi je vrlo važno za ljudsko tijelo iz razloga što je ovaj protein vrši prijenos kisika. U tom slučaju, ako je značajno smanjen, to može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica.

Smanjen nivo hemoglobina u krvi

U slučaju da je najvažniji pokazatelj je nizak, što dovodi do razvoja bolesti, kao što su anemija. Smanjenje količine ovog proteina, dok u pratnji vrlo snažan osjećaj slabosti, umor, smanjena sposobnost za rad produktivno, i vrtoglavica, au nekim slučajevima čak i padati u nesvijest. Anemija se može javiti u nekoliko situacija: Normalni nivo hemoglobina u krvi

  • Ako izgubite veliku količinu krvi.
  • Anemija - čest znak hemolitički procesa (razaranje crvenih krvnih zrnaca). Činjenica da hemoglobina prevozi crvenih krvnih zrnaca, i nakon njihove smrti nije u stanju da obavljaju svoju direktnoj funkciji.

Kompozicija sadrži željezo hemoglobina molekula. Bez toga, ovaj kompleks proteina postaje beskoristan. Kao rezultat toga, neuspjeh metalno kućište se formira u bolesti kao što je nedostatak željeza anemija s. To je vrlo važno za normalno nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca su vitamin B12. Ako je nema, onda formirana anemija deficit je ovo važno pitanje. Osim toga, izolovani oblik ovog multifaktorske bolesti.

Kako doći do normalne vrijednosti?

Svako treba da brine o tome šta nivo hemoglobina u krvi. norma na ovom veliki nedostatak proteina može se postići na različite načine. U tom slučaju, ako je nivo padne niže od 70 g / l, postaje neophodno transfuzije crvenih krvnih zrnaca. Nakon ovog postupka, osobe sa anemijom se mnogo lakše, ali je opterećen sa razvojem određenih komplikacija.Smanjen nivo hemoglobina u krvi

U tom slučaju, ako nemate dovoljno željeza, proporcionalno smanjen nivo hemoglobina u krvi. Stopa može se postići upotrebom mesa hrane (posebno svinjskog i goveđeg mesa), kao i zbog prijem posebnih željeza. Anemija je nedostatak B12 se tretira s odgovarajućim vitamina intramuskularne primjene.

U akutnog gubitka krvi potrebno je koristiti posebne krovozameschayuschie rješenja. Oni vam omogućiti da brzo eliminirati hipovolemija i vraćanje funkciju krvotoka.

nivo hemoglobina je otkriven pomoću ukupne analize krvi. Ova studija je sada potrošio gotovo svih pacijenata da potraže medicinsku pomoć.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo