Hemoglobin - to je samo protein, ili nešto više?

Video: Zašto, kako i da li je potrebno da se multivitamin? Anavite Gaspari

Hemoglobin - je jedna od komponenti naše krvi, a da budem potpuno precizan -zhelezosoderzhaschy protein odgovoran za transport krvi iz pluća do tkiva i organa. Na osnovu navedenog, može se zaključiti da je količina kisika u ćelijama organizma zavisi od količine hemoglobina u krvi.hemoglobina

To će se prisjetiti da hemoglobina - je proteina sadrže gvožđe, pak, nivo povezan sa dovoljnu količinu željeza u organizmu. Nedostatak ovog mikroelemenata dovodi do neprijatne posljedice u organizmu, kao što je anemija. Vjeruje se da je u hemoglobin nivo uticati vitamin B 12, folna kiselina, bakar i cink. Posljedica nedostatka ovih mikroelemenata mogu biti nizak hemoglobin, posljedice koje imaju negativan utjecaj na opće ljudsko stanje.

Dakle, 130-160 g / l za muškarce i između 120 i 140 žena - je normalna sadržaj hemoglobina u krvi odraslih. Odstupanja od norme podrazumijevaju prilično neugodan, čak i neugodnosti: letargija, umor i otežano disanje, lomljive kose i noktiju, opće smanjenje imuniteta.nizak hemoglobin posljedice

Video: gigant velika bijela psina pojela misteriozni čudovište

Većina pate od nedostatka hemoglobina, to je žena, to je zbog mjesečni gubitak krvi, porođaja i dojenja. Muškarci su manje šanse da pate od anemije. Najčešće, smanjen hemoglobin - to je posljedica gubitak krvi. U drugim slučajevima, naučnici su skloni da razmotri rezultat anemije pogoršanje stanja životne sredine i neuravnotežene prehrane.

Moć se održavaju normalnu hemoglobina. Sve što je potrebno je uravnoteženu ishranu, koja naše telo dobija dovoljan broj proizvodi od željeza. Lidera o sadržaju željeza može nazvati heljde i jetre, kao što je to dovoljno u govedina, jabuke i kupus. Ove namirnice su bogate vitaminom B i 12, koji također ima pozitivne efekte na nivo hemoglobina.

Trebalo bi navesti činjenicu da apsorpciju željeza odvija lakše od životinjskih proizvoda, kao i dovoljnu količinu vitamina C. Stoga, jeli nakon večere, grejpa ili naranče, ne samo da je odličan desert, ali i poboljšati proces apsorpcije željeza u organizmu.

normalan hemoglobinOd voća i povrća da se tijelo željezo je mnogo kompleksnija, ali je njihova efikasnost je također visoka. Lideri u sadržaju željeza može nazvati neke sorte jabuka, nara i japanske jabuke. Dovoljno željeza u salatu, spanać i orasima.

Video: krpeljnog encefalitisa, neće biti u stanju da napravi smrtonosnu ujeda krpelja. Series 2.

Smanjen nivo apsorpcije željeza zbog smanjenja želuca kiselost i visok sadržaj tanina u ishrani. Usput, je tanin je dio kofeinom proizvoda (kava, kakao, čaj), kao posljedica toga, u slučaju anemije treba da ograniče korištenje takvih pića.

Smatra se da je održavanje normalan hemoglobin - to je sasvim izvodljivo zadatak za svakoga. Da bi se postigao to moguće korekcije snage. Riješi anemije dijetom ne radi, to će biti potrebno uvesti lijekove droge, ali tek nakon savjetovanja sa svojim lekarom. Nije potrebno da se samo-liječiti.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo