Ruptura jetre: uzroci, liječenje, posljedice i prognoza

Video: Ciroza - uzroci i simptomi

Povrede trbušnih organa su jedan od najtežih vrsta, jer u većini slučajeva oni predstavljaju opasnost za živote žrtava. Uzroci takve štete mogu biti saobraćajnih nesreća, duva u želucu području ili pad od impresivnih visine. Najčešće se javljaju pauze jetre zbog dovoljno velike veličine i strukture tijela. Ono što je na poluvremenu jetre kao pružanje pomoći žrtvama i kako će se tretman odvija u medicinsku ustanovu? Odgovor ćete naučiti čitajući ovaj članak.

Struktura jetre

Prije prelaska na karakteristike oštećenja jetre, potrebno je reći nekoliko riječi o strukturi tijela. Ono što je jetra, gdje se nalazi i kako ga boli tijelo? Jetra se nalazi u gornjem dijelu trbušne maramice, zauzima gornjem desnom kvadrantu. odrasla osoba masovne ljudske jetre doseže u prosjeku jedan i pol kilograma. Organ ima dva površine: top odlažu neposredno ispod dijafragme, a dno.

Jetra se sastoji od dva dijela: lijeve i desne. Proporcija odvojene srpa ligamenta. Od žučnog mjehura jetra naslona se izdvaja na žuči rezervoar tijelo.

hepatorrhexis

funkcije jetre

Jetra obavlja nekoliko važnih funkcija. Čisti krv, igra razne neophodni za normalno funkcioniranje proteina tijela, proizvodi enzime i uključena je u sve vrste metabolizma. Tokom fetalnog razvoja ljudskih jetre obavlja hematopoetskih funkciju. Međutim, mnogi ljudi znaju vrlo malo o tome, kao što su jetra, gdje i kako boli tijelo. Poznavanje ovih su vrlo važna: ako je vrijeme da se sumnja na prisutnost bilo koje bolesti, liječenje će donijeti mnogo bolje rezultate.

ruptura efekata jetre

traumatskog suze

Jetra ima prilično debeli dosljednost, ali organ je često oštećen. To je zbog činjenice da je jetra pokrivena trbušnom zidu samo (bez tijela zadnju površinu). Tanak peritoneum nije pogodno za pouzdanu zaštitu od vanjskih utjecaja. Mnogi faktori mogu uzrokovati rupturu jetre: Uzroci ove bolesti su vrlo različiti. Na primjer, tkanina može suza vrlo lako traume ili moždani udar.

Jetra može biti oštećen u traume grudi ili struk. Je čest break jetre u nesreći. Trauma može izazvati snažan udarac u jetru. To je zbog specifične organ anatomske lokacije i impresivne težine. Budući da je jetra je drugačija elastičnost i fiksirana između rebara i kičme je oštećen dovoljno često.

U nekim slučajevima, rupture jetre može dovesti nepropisno obavlja kardiopulmonalne reanimacije, ali to se događa vrlo rijetko.

Da li je moguće da se spontana ruptura jetre?

Visok rizik od rupture jetre u slučaju da tijelo udari bilo koje bolesti. U malarije, sifilisa, amiloidoza razbiti čak ni jake vanjske utjecaje može izazvati. Takva šteta može izazvati ne samo pucao jetre, mišića, ali i pritisnuti, na primjer, kada je kašalj. Spontani pauze jetre može doći u prisustvu maligniteta u aneurizme tijelu ili vaskularne.

ruptura jetre se može dogoditi u kontekstu trudnoće. Ova patologija je opisan gotovo 120 puta od 1844. U isto vrijeme, većina žena su s dijagnozom hipertenzije.

udarac u jetru

Klasifikacija pauze jetre

Prema težini tih povreda su podijeljeni u 4 glavne kategorije:

 • kršenje integriteta kapsule sa malo krvarenja;
 • parenhima praznina na kojoj krvarenje brzo zaustavlja nakon hirurg šavovima;
 • duboko prelomi u kojima su žrtve su vidjeli šok i gubitak svijesti;
 • parenhima ruptura, u pratnji kršenje integriteta velikih brodova - s takvim povredama osoba može brzo umrijeti zbog gubitka krvi.

To se ističe kao dvofazni ili kasni pauze jetre. Kada se formira takva šteta podkapsualnaya ili intrahepatalni hematom koja naknadno razbija u trbušnu šupljinu.

Ako je jetra u pratnji kršenje jaz vlaknastih oklop integritet, krv ulazi u trbušnu šupljinu. U slučaju kada postoje oštećena otvora blende, otkrivenog krvi u pleuralne šupljine. Ako se vlaknasti korice nije oštećen, krv postepeno akumulira između nje i parenhima.

jetre, gdje i kako boli

Prijeteće rupture jetre?

pauze jetre gotovo uvijek predstavljaju prijetnju žrtva živi. To može biti jedan ili više: od ovaj faktor ovisi o količini krvarenja. Važno je napomenuti da je parenhima jetre i krvnih sudova nisu u stanju da se smanji. To uzrokuje razvoj krvarenja, koja ne može prestati spontano. Također, gubitak krvi je pojačan činjenicom da je jetra se konstantno kreće sa dahom. Osim toga, krv pomiješana sa žuči, što uvelike otežava njegovo zgrušavanja. U rijetkim slučajevima, krvarenje može zaustaviti bez medicinske intervencije. Obično se to dogodi u slučajevima u kojima su uništene nema velikih brodova.

simptomatologija

Među glavnim simptomima rupture jetre uključuju:

 • Bol u želucu području. Bol može biti jedva primetan, i oštri. Često, kada je žrtva dobije oštećenja jetre izazvanih sjedećem položaju: kada pokušavaju promijeniti držanje postaje intenzivnija bol ( "debeljuce" sindrom).
 • Bol postaje jača ako je žrtva je okrenut na lijevu stranu: to je zbog činjenice da je krv akumulira u desnoj strani trbuha, je preselio na lijevu stranu.
 • usne žrtva može postati plava.
 • Nakon povrede stomaka napeti i izvući.
 • Mučnina i povraćanje.
 • Pojava hladan znoj, hlađenje udova.
 • Žrtva može osjeća žedan.
 • Pale kože.
 • Gubitak svesti, bol šok.

Ako u pauzi jetre mali hematom, stanje pacijenta je obično zadovoljavajuće. Ako je šteta je mnogo, pacijenti su u teškom stanju. Kada manje povrede u prvim danima nakon prijema odsutnih simptoma. Obično bol nestaje nakon nekoliko dana, ali je jetra uvećana blago. Može doći do porasta temperature, ponekad razvija mali žutica. Nakon toga, za bilo blagi napon može doći do kapsule rupture, pa hematom se sipa u trbušnu šupljinu.

Odmah nakon ozljede proizvedeno je povećan pritisak, međutim, počinje da opada nakon pojačanje krvarenja. Smatra se da je pad tlaka počinje nakon gubitka krvi dostiže 800-1500 mililitara.

jaz jetre na neuspjeh

Kako se dijagnosticira ruptura jetre?

Dijagnoza jaza jetre mogu biti određene poteškoće, posebno ako je pacijent dobio druge povrede. Ako vrijeme ne napravi dijagnozu "rupture jetre", posledice mogu biti ozbiljne. Srećom, zahvaljujući modernim metodama dijagnostičke greške su svedeni na minimum.

Nedavno, za dijagnozu pauza jetre primjenjuje abdominalna punkcija sa uvođenjem posebnog katetera. Ovom metodom moguće je brzo identificirati specifičnosti povrede, i sprovede neophodne korektivne mjere. Neki pacijenti za ispravnu dijagnozu Preporučljivo je da se ultrazvuk jetre.

Odredili promjene intenziteta uzrokovan gubitak krvi, pomaže u krvi. Broj crvenih krvnih zrnaca početi da opada za nekoliko sati nakon nastanka rupture, naknadno razviti teške anemije. crvenih krvnih zrnaca brzina pada posjeta odrediti intenzitet unutrašnjeg krvarenja. testove krvi treba obaviti svakih nekoliko sati, što omogućuje praćenje dinamike stanja pacijenta.

Prilično teško dijagnoza za subcapsular krvarenja: prvih nekoliko dana, stanje pacijenata na zadovoljavajućem nivou, onda se pogoršava u takvim lezijama.

Može zakomplicirati dijagnoza alkoholnih intoksikacija pacijenta ili nesvesnog uzrokovane traumatske povrede mozga.

napraviti Uzi jetru

terapijskih postupaka

Mnogi od njih su zainteresirani, kao jaz poslastica jetre i da li je moguće konzervativno liječenje ove bolesti. liječenje frakture može biti samo hirurški. Povući ni u kom slučaju ne može biti: ako se zanemari ruptura jetre, posljedice mogu biti fatalne. Terapija je da zaustavi krvarenje, otklanjaju nakupljenu u trbušnoj šupljini krvi i nekrotičnog tkiva. Rad je potrebno što je prije moguće: svaki sat zakašnjenja povećava mogućnost smrti. Odbijanje rada je opravdano samo ako je žrtva je prebačen u bolnicu u teškom stanju neupotrebljivim.

Prognoza jetre ruptura

Ako pacijent ima rupture jetre, prognoza zavisi od nekoliko faktora:

 • stupanj oštećenja organa;
 • prirode povrede;
 • pacijenta dob: djeca i starije osobe pate pauzama jetre znatno teža od druge kategorije pacijenata;
 • pravovremenost operacije.

jaz izaziva jetra

Ono što bi moglo biti komplikacija?

Jedan od najozbiljnijih komplikacija koje mogu biti povezane s rupture jetre hematobilia. Kada hemobilia od poremetio krvnih sudova kao rezultat povrede počinje da se akumulira oko kanala žučne kese i žučnih tokova iz staze. Hemobilia može ispraviti samo ukidanjem komunikacije između broda i žuči. U suprotnom, pacijent može umrijeti zbog velike gubitka krvi.

Ređe komplikacija je biligemiya. Ovo stanje se razvija kada je pogodio istovremeno i žučnih puteva, i velikih krvnih žila. U ovom slučaju, krv može da teče u žuči. Takvi uvjeti se tretiraju samo operacija.

Često zbog nepravilno vrši operacije, produženo krvarenje se javlja kroz odvod ili direktno u trbušnu šupljinu. Obično to krvarenje je otkriven nakon nekoliko dana nakon operacije. Osim toga, neki pacijenti subdiaphragmatic formirana apscesi, ciste, ili jetre postoperativne fistule.

Smrt jetre utiče na odmor u većini slučajeva uzrokovan nametanjem volumen krvi izgubljena. Broj smrtnih slučajeva u perioperativnom periodu oko 9%. Ako pacijent ima oštećenja drugih organa, povećava stopa smrtnosti značajno (do 24%).

ruptura jetre, uzroci koji mogu biti vrlo raznoliki, je opasan stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. U suprotnom, visok rizik od smrti zbog teške gubitka krvi koji prati ovu vrstu povrede.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo