Bol u gornjem abdomenu: mogući uzroci

Dolazi kod doktora, pacijenti često se žale na bol u gornjem abdomenu. Takva osećanja sigurno osjetio svima. Razlozi za to neudobnost mogu biti vrlo različite.

bol u gornjem abdomenuPrvo da porazgovaramo o bol na vrhu trbuha na desnoj strani. Javljaju se mnogo češće nego u drugim područjima na račun bude u ovoj oblasti, kao što vitalnih organa kao što su jetra i žuči. Osim toga, u trbuhu na desnoj strani je dio crijeva. Ako bilo koji od ovih organa došao do povrede ili bolesti, upale gornjeg abdomena.

oštećenje jetre

Srčana insuficijencija, infekcije, hemijska sredstva izazivaju oticanje jetre, i izaziva bol povlačenjem lik osjeća duboko u sebi, a ne na površini. U ovom slučaju, nelagodu i dalje postoji stalno.

bol gornjeg abdomenaPoraz žučne kese

Kamenje u ovom tijelu, slaba funkcija jetre, infekcija može izazvati bol u gornjem abdomenu. Bol, za razliku od onih koji se javljaju u jetri, odlikuje intenzitet, izazvati pojačano znojenje, pa čak i mučnina.

bubrežne bolesti

Kao što znate, bubrezi se nalaze na svakoj strani, i stoga, u slučaju njihovog poraza bolovi javljaju najčešće u leđa. Međutim, s pravom bolesti bubrega, formiranje čir u njoj, kamenje, apsces, krvni ugrušak može se javiti bol u gornjem trbuhu na desnoj strani. Ako uzrok neprijatne senzacije dolaze iz bubrega kamenje su male, bol može biti izuzetno bolno, paroksizmalne i zrače u području prepona.

upalne bolesti crijeva

Ako taj dio crijeva, koji se nalazi u desnom području abdomena postaje upaljene, osoba ima bol u ovom području. Sličan fenomen se javlja rijetko. Ona podsjeća grčevi u trajanju od nekoliko minuta, zaustavlja, a zatim ponavlja. Zajedno sa ovim može doći do nepravilnosti u crijeva kao zatvor ili proljev.

bol u lijevoj strani gornjeg abdomenaSore lijevo gornjeg abdomena

U ovoj oblasti su slezine, želuca i intestinalnog trakta. Slezine na površini tijela nalazi dovoljno blizu. Ako kao rezultat poraza povećava tijela, tu se proteže to kapsulu koja proizvodi bol. Nelagoda bol se može javiti u želucu, kao rezultat njegove sluznice stimulacije zbog pothranjenosti, unos alkohola, funkcionalna dispepsija. Kad je bol u gornjem trbuhu na lijevoj se čuva više od jednog dana, odmah vidjeti svog lekara - ovo stanje može biti pokazatelj čir ili čak i rak želuca. Ali, ne boj se takve bolesti dijagnosticira vrlo često, najvjerojatnije, vi ste razvili gastritis. Osim toga, nelagodnost u stomaku mogu izazvati lijevoj akumulirane gasova u crevima.

Patologija pankreasa

Preko gornje regija trbušne se razvlači pankreas, upala koja može dovesti do bolova u lijevom i na sredini, au desnom područjima abdomena. Gubitak nastaje kao rezultat rasta tumora, kada su izloženi toksina kao rezultat dugoročnog steroidi i diuretici. Bol u gornjem trbuhu u takvim slučajevima vrlo oštre, duboke, uz povećanje temperature i mučnina.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo