Gdje je jetra kod ljudi? Koje su njegove funkcije?

Video: Odgovor probavni sistem ljudskog organizma. Organe za varenje, funkcija, dijagrama

Nije svaka osoba dobila diplomu iz medicine, ali imaju barem neko znanje svoje tijelo ne boli. Na primjer, bilo bi dobro da se zna o položaju i funkciji naših unutrašnjih organa. Ali, kao što znate, ne razmišljamo o tome gdje u ljudskom jetre, dok ne zaboli.gdje u ljudskom jetre

Posebno jak u posljednjih nekoliko godina za ljude koji pate od ovog konkretnog tijela. Tako na kraju krajeva, gdje je u ljudskoj jetri? Ovo tijelo se nalazi ispod rebara na desnoj strani abdomena u gornjem trgu. Na nivou prava bradavice je gornja granica jetre.

Od anatomske tačke gledišta, jetre može se podijeliti na dva dijela - lijevo i desno. Treba napomenuti da je desna strana je šest puta veća od lijeve strane. Osim toga, on ima dva segmenta - kvadrat dio donje površine i repom na zadnjem udjela. Između desne i lijeve strane jetre je peritoneum - nabor, koji u medicini se naziva srpom ligamenta. nalazi utor u kojem se nalazi snop venski Na zadnjem jetre. Također se proteže od dna ritam, koji se nalazi unutar okrugli ligament. Takva kompleksne strukture jetre nije slučajnost: svaki element je potrebno u toku rada tijela.

jetre u ljudskom organizmuZa normalno funkcioniranje jetre treba redovno isporučuje krv. To se dešava kroz portal vene, koji nosi venska krv iz slezene i crijeva, kao i jetre arterija, što zasićuje tijelo kisikom. Dakle, mi smo odgovorili na pitanje, što je ljudski jetre.

Jetra - jedan od najvažnijih organa, ona je odgovorna za obavljanje mnoge funkcije, bez koje čovjek ne bi mogao da postoji. glavni funkcije jetre u ljudskom organizmu:

Video: Ljudsko tijelo. Jetre (hepar).

- neutralizaciju toksina koji su proizvedeni u toku trajanja bakterija koje spadaju u probavni sistem, zajedno sa proizvodima opskrba

- učestvuje u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i zhirov-

- proizvodnja žuči, što je neophodno za dekolte složenih proizvoda za glavne komponente za dalji transport organa i sistema tijela.

Prema tome, uloga jetre u organizmu od neprocjenjive vrijednosti. Takođe, filtrira i drži uništene eritrocita i hemoglobina, koji je sadržan u njemu se koristi kao materijal za proizvodnju žuči. Kao rezultat oksidacije procesa koji se odvijaju proteina, u produkciji amonijeve soli, koji su prilično otrovna. Jetra ih pretvara u ureu koja je manje toksičan i izlučuje putem bubrega.Uloga jetre u organizmu

Jetra je uključen u održavanje delikatna ravnoteža u ljudskom tijelu i prati razinu glukoze u krvi. Ako je glukoze u krvi je u višak, višak kašnjenje jetru i pretvara ga u glikogen - životinja škroba. ako razinu glukoze u krvi nedovoljna, jetra pretvara glikogen nazad u glukozu.

Tako da znate gdje u ljudskom jetre, koje su glavne funkcije i ulogu. Voditi brigu o tijelu, on će i dalje dobro doći.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo