Dmitry Yazov - Posljednji sovjetski maršal. Dmitry Yazov T .: biografija, nagrade i dostignuća

Dmitry Yazov - Zadnje Marshal (na dan pripisivanje naslova). Dmitry T. ga u devedesetog godine. Yazov - politički i vojni vođa Sovjetskog, pretposljednjoj ministar odbrane. Ovo je jedini maršal Sovjetskog Saveza, koji nije dobio titulu Heroja Sovjetskog Saveza. Bio je član Odbora za hitne slučajeve, koju zastupa vojni lideri, prošla kroz rat sa nacističkom Njemačkom, teško je ranjen na frontu.

porodica

Dmitry Yazov T., čija je biografija nevjerovatan i pun mnogih događaja, osmi rođen je u novembru 1924. godine u selu Omsk regija Yazov. Sela dobila ime po imenima stanovnika, koji su ga osnovali, au vrijeme Ivana Groznog.

Dmitry Kalašnjikov porodica se preselila u ovaj grad na obali jezera Lebiazhi iz Velike Ustjug. Njegov otac - Timothy Y. i njegova majka - Marija Fedoseyevna. Oboje su bili jednostavni seljaci. Dmitry je uvijek bio ponosan na činjenicu da je postao native običnih ljudi. Njegovi roditelji su bili vrlo marljivi. Oni su usadili to kvaliteta od djetinjstva i Dmitrij.Dmitry Yazov

Njegov otac rano umro, u trideset četvrtoj godini. Dok Dmitry nije bio još deset godina. Kao rezultat toga, Maria Fedoseyevna je ostala sama s četvero djece, u koju je dodat, i porodica njenog pokojnog sestru. Morala je da nahrani cijeli horda klinaca. Očuh Dmitri je bivši suprug (udovac) svog tetka - Fedor Nikitich.

Early Years: Studija

Dmitry Yazov T., biografija ratnih godina koja počinje od malih nogu, prije kraja školske nije uspio da. To je bio samo nekoliko godina. Velikog Domovinskog rata. Mnogi momci su požurili da vojna regrutacija ured snimljen u dobrovoljce. Neki su odbili, jer su i dalje bili maloljetnici. Dmitry je bilo više sreće, iako je u to vrijeme i on nije bio još sedamnaest.

Da on nije odbio, on je istakao da više od godinu dana. Dok pasoši nisu bili na sve. I da se proveri u vojsci nije imao vremena. On je poslan da studiraju u Novosibirsk. Tamo je upisao u školu. Vrhovnog sovjeta RSFSR. Pre evakuacije, koji su se dogodili za vrijeme rata, to je bilo u Moskvi.

kadet godina

Nastavnici u školi su bili veterani, otpušten iz bolnice nakon što je teško ranjen. Oni su bili angažovani u prvoj vojnu obuku mladih momaka. Dmitri uvijek sjećati kadet godina. ih Podigli smo vrlo rano, u šest ujutro. Prvo, tu je bio uobičajeni naknadu za, a onda navečer - napornih treninga.Dmitry Yazov T.

Zimski mrazevi dostigla četrdeset stupnjeva, ali studenti hrabro su prebačeni. Već u školi Dmitry Yazov saznao da je moj očuh je otišao na front, a majka je ostala sama u kući sa sedam malih djece i tri sestre su mobilizirani da rade u vojnoj ergele.

Kada je poslao na front učenika, učenje se nastavlja u vozu, u kamionima ponude. Postalo je privremeno učionice, gdje su djeca studirala pušaka, mitraljeza i drugog oružja.

Dmitry dobiva na front

U januaru, teških četrdeset drugu godinu u zemlji, Dmitri je poslan na front. Prvi voz je stigao u Moskvu. Već neko vrijeme da djeca završe školovanje u Solnechnogorsk. Zatim šalje na raznim "hot spot". Dmitri stigao u Volkhov prednje već poručnik, iako nije bio u tom trenutku još i osamnaest.

krštenje krvi

Prva Dmitry Yazov upućen je 177 pješadijske divizije. U avgustu je učestvovala u bici na Karelian Isthmus četrdeset i dvije godine. Postoji Dmitry je dobio svoj prvi rana, i vrlo ozbiljno. Doktori dijagnosticiran Jak potres.Yazov Dmitry Timofeevich Biografija

Povratak na front

nakon povrede Dmitry T. ispred vratio do oktobra četrdeset dve godine. Komanda poslala ga na 483. pješadijske pukovnije. U januaru, Četrdeset treća Dmitry ranjen po drugi put. Ali, kao što je rana bila blago, on je samo postavio u medicinskoj jedinici zavoj, a on je nastavio da se bori. Nakon ove bitke, Dmitri Timofeyevich je uzdignut u čin poručnika. U martu, četrdeset trećoj godini, otišao je u Borovichi na tečajeve vojne nadležnosti.

godina rata

Dmitry Yazov, čija biografija je povezana sa vojnu karijeru, bio u mnogim bitkama. Učestvovao je u odbrani Lenjingrada, u ofanzivi bitke u baltičkim zemljama, blokade Kurzeme njemačkih snaga, kao i mnoge druge vojne operacije.

Poslijeratnim godinama

Vijest pobjede u ratu sovjetske trupe Dmitry T. čuo kada je bio u blizini Riga, Mitau. Na kraju četrdeset pete godine, dobio je ostaviti i bio je konačno u mogućnosti da ode u svoje rodno selo - u posjetu rodbini. Yazov dinastije svih porodica ukupno je poginulo, a trideset četiri ljudski. Život u prvim godinama nakon rata je bio vrlo težak - devastirana zemlja morala biti obnovljena. Dmitri je pomogla obitelji i rodbina mogli.Dmitry Yazov biografija

Nastavak obuke i vojnu karijeru u poslijeratnim godinama

Dmitry Yazov T. nije bio kraj i 1953. godine upisao na Frunze Vojnoj akademiji. Osim toga, on je studirao na "odličan", a diplomirao je 1956. godine sa zlatnom medaljom. Kao rezultat toga, on je zatražio da izaberu mjesto servisa. Tako Dmitry T. je bio u 63. Krasnoselskaya pješadijske divizije.

Nakon nekog vremena je postao komandant 400. motorizovane Rifle puka. U 1962-1963, ova vojna jedinica bila je na Kubi. U ovom trenutku, Dmitry Kalašnjikov je uzdignut na pukovnika. Prije povratka kući, on je dobio certifikat časti sa zahvalnošću za uslugu lično Fidel Castro.

Nakon Kuba Dmitry Yazov otišao u Lenjingrad, gdje je ubrzo imenovan za zamjenika načelnika borbenu obuku u upravljanju. U šezdeset osmu godinu, završio je Vojnu akademiju Generalštaba. Zatim nakon kratkog vremenskog perioda on je unaprijeđen u čin. Prvo, 1968. godine, on je unaprijeđen u čin general-majora. I u godinama 1967-1971. Imao sam komandu motornim puške podjele.

Biografija Dmitry Yazov

U sedamdeset drugoj godini, Dmitri Timofeyevich je dobio čin general-potpukovnika, a u godinama 1971-1973. On je komandovao korpusa. U 1974-1976 gg. - bio na čelu 1. kontrole u poglavlju Ministarstva odbrane SSSR-a. U 1976-1979 gg. Dmitry postao 1. zamjenik komandanta Dalekog istoka ogranku trupa. I 1979-1980. - Komandant Centralne vojne grupe.

U 1980-1984 gg. Yazov je imenovan da vodi centralne Azije vojne oblasti. Onda do osamdeset sedam godina na čelu daleko. Nakon toga Dmitry Yazov T. obavljao dužnost ministra odbrane SSSR-a. postao je maršal u aprilu 1990. godine. Ovaj naslov se dodjeljuje mu lično Gorbačova. U istoriji Sovjetskog Saveza da je to zadnji put. I Dmitri je bio jedini maršal sve postavljene ranije, rođen u Sibiru.

Uklanjanje iz ureda

Dmitry Yazov, maršal Sovjetskog Saveza, smijenjen sa funkcije zbog neuspjeha puča. On je uvijek bio konzervativan, a popularnost među pristalicama perestrojke nije stekao. Yazov pridružio puč. Na njegove naredbe u Moskvu tenkove i tešku artiljeriju su uvedeni. Planirani napad na Bijelu kuću.

Ali Yazov je bio uvjeren da je puč na kraju osuđena na propast, i otišao na sastanak sa Gorbačov u Foros. U avgustu, devedeset i jednu godinu Dmitry T. je uhapšen na aerodromu, kao član Odbora za hitne slučajeve. Odmah nakon povratka iz Foros, on je poslan u zatvor ( "Sailor tišina"), gdje je ostao sve do devedeset četvrte godine.Dmitry Yazov Marshal

Iste godine, svi članovi organizacije koji su bili zatočeni su objavljen pod amnestije, uključujući i Dmitry Yazov (maršala u penziji). Ali negativnih događaja nije slomiti.

Aktivan rad na penzije

Biografija Dmitry Yazov obiluje i dalje aktivnosti, iako je u penziji. On je bio savjetnik ministra odbrane Ruske Federacije. On je vodio maršal Žukov odbora. Yazov je trenutno konsultant načelnik Vojne Memorijalnog centra Oružanih snaga. On stalno govori da kadeta i studenata vojnih obrazovnih institucija. Dmitry T. aktivno komunicira sa veterani Velikog Domovinskog rata, kao i aktivno učestvuje u društvenom životu Rusa.

Privatni život

Kada Dmitry Timofeevich otišao na vojnu obuku u Borovichi, on je upoznao djevojku, Zhuravleva Ekaterina Fjodorovna. Oni odgovara i komunicirali više od tri godine. Onda Dmitry zaprosio, a Catherine je postala njegova prva žena. Iz ovog braka 1950. godine dobili su sina, a tri godine nakon što je - kćeri.

Dmitry Yazov prošle Marshal

Drugi put Yazov oženjen Emma Evgenievna, koji živi na ovaj dan. Iz ovog braka Dmitry Kalašnjikov rođen je dvoje djece. Do danas, on ima sretan deda, ima sedam unučadi.

Nagrade i dostignuća

Kada je Sovjetski Savez Dmitry Yazov je dobio po naređenju: Lenjin (dva puta), Oktobarska revolucija, Red Banner, Drugog svjetskog rata (1. stupanj), Crvena zvezda i za službu domovine u Oružanim snagama (3. stupanj). Imam devetnaest medalja.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, koji je već u novom Rusije Dmitrij T. ona je Ordenom: Merit za domovinu, Aleksandar Nevski, Honor, Don Prince St. (2. stupanj). Iz inostranstva dobio sljedeći Nalog: Honor Che Guevara, Scharnhorst, Red Banner za razliku (1. stupanj), i nekoliko medalja.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo