Zašto Mjesec je različit za mjesec dana

Kretanje Meseca oko planete Zemlje u svojoj orbiti traje oko mjesec dana. Osim toga, kreće u i oko svoje osi. Ovaj proces traje nešto više od 27 dana. S obzirom da je orbitu i rotacije oko svoje osi se odvija u isto vrijeme, Mesec uvijek suočava Zemlju na jednoj strani.

Sama po sebi, mesec ne sija kao sunce. čini se samo da sija, ali u stvari, to je samo odraz sunčeve svjetlosti. Kao Mjesec kreće oko planete, suncu pada na različite dijelove. Ovo je odgovor na pitanje: "Zašto je mesec drugačije?". S vremena na vrijeme vidimo potpuno osvijetljen površinu satelita, a od vremena na vrijeme pokriven samo dio toga. Zbog toga čini se da je mjesec mijenja oblik. Ali to je samo transformacija svijeta - faza, koja ukazuje na to da možemo vidjeti različite dijelove.Zašto je mesec drugačiji

Moon faze, ili zašto je mesec drugačiji

Video: Zašto Mjeseca izgleda kao da se mijenja?

Prva faza Meseca - novi moon. Njen blistavi trenutak je između Sunca i Zemlje. Ovaj mesec nije vidljiv za nas. Onda dolazi faza raste moon, na kojoj je stranom osvijetljen suncu. Ovaj dio izgleda tanku kruga.

Vrlo brzo Mjeseca, na kojem sunce pada, raste i postaje polukrug. To traje sve dok mesec dođe do zadnjeg kvartala, a ciklus završava i počinje iznova.

Video: Satelitske zemaljske MOON

Zemlja i Mjesec

Kretanje u orbiti

Kretanje Zemlje oko svoje osi poklapa sa rokom rotacije Meseca, ili je to samo gravitacioni uticaj jednog nebeskog tijela na drugo? Odgovor na ovo pitanje traži mnogi radoznali um.

Utvrđeno je da su svi iste težine uzrokuje položaja nebeskog tijela. Svi znamo šta plime koji se redovno javljaju u okeanima i podigne vodu za nekoliko metara.

Video: Zašto je mesec različitih prezentacija Grade 1

A pitanje "zašto je mesec drugačiji" Ona ima jednostavan odgovor: Zemlju iz različitih uglova na različite načine izložen lunarnog atrakciju. Strani koja je okrenuta satelit više izloženi nego obrnuto.

Kao rezultat toga, različite dijelove zemlje kreću prema strani na različitim brzinama. Površinu, koja je usmjerena na Mjesecu, dignuta, u središtu Zemlje je manje pristrasan, i suprotno površina je potpuno zaostaje, formirajući grbu. Zemljine kore nisu voljni da promenite oblik, i na kopnu plime snage neprimjetan. More je bilo pod utjecajem satelita od plime grbe na različitim stranama planete.

Video: Zašto se Mjesec okrenut na jednu stranu od nas

kao Earth rotacije okreće na mjesec za različite stranke, kao rezultat plime ulubljenje se kreće na svojoj površini. To je razlog zašto je mesec drugačije.

Kretanje zemlje oko svoje osi

Naučnici procjenjuju da je prije milijardu godina Mjesec se nalazio mnogo bliže planeti Zemlji. U ovom trenutku u dan bio je 20 sati. Samo nekoliko dana Mjesec potrebno da se oko Zemlje, tako da su plime i oseke su izraženiji. Tokom vremena, tu je inhibicija kretanja satelita, a preko pet milijardi godina na Zemlji toliko sporo da će biti uključen na mjesec samo jedna stranka će rotirati, a ove godine je samo 9 dana, umjesto 365. U godini zemaljske satelitske nastupit će devet izgubljenih lopti. Shodno tome, u godini neće biti 12 mjeseci, kao i sada, ali samo 9, a svaki će biti samo jedan dan.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo