Što je promjer Mjeseca?

Video: Sudar mjesecu asteroida

Moon - je, kao što svi znaju, samo vrlo veliki satelit naše planete. Čak iu drevnim pisanim izvorima, koji je trajao do danas, uključujući i Bibliju, to se naziva "night-sija". I nije ni čudo - jer u vidljivom nebu ovaj objekat je drugi po veličini nakon osvjetljenje sunca. Promjer Mjeseca je oko četiri puta manje nego na Zemlji. Njegova zapremina je samo oko dva posto je isti pokazatelj "plava planeta". Sile gravitacije na "noći prosvetitelj" šest puta manje nego na Zemlji. U skladu s tim, ubrzanje gravitacije na njegovoj površini je 16,7% od onog na koji smo navikli. Konkretno, to je indirektno potvrdio priče o astronauta koji su putovali u ovom neobičnom prirodnom satelitu.

Video: 10 zanimljivih činjenica o Mjesecu + Bonus Real moon! 2016

Moon promjerIzmeđu Mjeseca i Zemlje gravitacijsku privlačnost postoji, potpomognuta udaljenost između njih i odnos njihove mase. Jedna od posljedica ovog fenomena na planeti - to je plima i protoka. Oni su vidljivi u gotovo svim svojim vodene površine. S druge strane, energija interakcije između Zemlje i Mjeseca apsorbira zbog plime i oseke. S obzirom na udaljenost između naše planete i njenih pratilac se povećava za oko četiri centimetra godišnje. Ali je isto tako nije sve zbog ove interakcije kretanja Zemlje oko svoje osi stalno otežano. Zbog toga, za svaku stotinu godina, trajanje dana povećava neki djeliću sekunde, a osim toga, povećava razdoblje revolucije "hladno svjetlo" širom planete, ili, kako kažu, ciklus mjesec. Sada je malo više od 27 dana i 13 sati.

Moon ciklusU našem vremenu, prosječna udaljenost do Mjeseca je oko 384401 km. To je skoro 60 ekvatorijalni radijus planete. Promjer of the Moon je mnogo manja nego na Zemlji, kao što je gore spomenuto. Zapremine 2.03% od iste slike naše planete. U numeričkom smislu prečnik Meseca odgovara 3476 km. Svjetlo od toga 500.000 puta slabije nego na suncu. On dolazi na Zemlju u samo 1,3 sekundi. To je najveći mjesec u Sunčevom sistemu, veličina koja je veća od toga planeta Pluton.

Video: Fizika 7. Kretanje Mjeseca oko Zemli.Stroenie Zemli.Fotosintez.Prilivy - zabavne akademije nauka

Zanimljivo je da je Mjesec ima svoju plažu. Mnogi od njih, a naučnici ispitali površine "Night Lights", uspio da im daju sve ime. Ali, ako na području koje pokriva vode na Zemlji više nego Udaljenost do Mjeseca70%, na Mjesecu mora slivovi pokrivaju 30-40% svih svojih vidljive površine. Njegova atmosfera se odlikuje visokom vakuumu. Ovo je uzrok česte i nagle promjene temperature - od hladnoće, a ne izdvojiti bilo kakvu šansu za život 120 stepeni. S obzirom na činjenicu da je u odnosu na mjesec bez ljuske ozona ili drugog plina, nebo sa svojom površinom uvek izgleda crno. Od tamo možete vidjeti samo onaj dio Zemlje koji je osvijetljen suncem.

U našem vremenu, ovih satelita se zna više: promjer Mjeseca, udaljenost do nje, otprilike izračunati mase. Međutim, postoje "bijele tačke" u znanju znanstvenika. Još se ne zna za određene strukture jezgru. Međutim, prema nekim istraživanjima naučnika, najvjerovatnije je slična Zemlji i veliki usijani metal loptu.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo