Što je agilnost? Agilnost za pse u Rusiji: pravila takmičenja rundi, staza

Video: Sport sa psom. Agility je došao u Muravlenko

Što je agilnost? Ovo nije samo sport, primanje nagrade i ponosan na svog psa. Sport i vježba jača vlasnik vezu i životinja. Pas postaje uravnotežen, samopouzdanja i poslušan. Čovjek i pas dobiti obostrano zadovoljstvo iz odnosa, i što je najvažnije - potpuno razumijevanje. Dakle, da vidimo šta agilnost.

temelj

Ukratko, agilnost - je sport koji uključuje pas i njegov vlasnik. Uz englesku riječ prevedena kao agilnost "okretnost, spretnost, brzina". Psi sretno bavi agilnost. Fotografija je dobru predstavu.

šta agilnost

Mnogi ljudi misle da je obuka psa ispunjava sve vlastite vratolomije, te da posjeduje sve zasluge. Ali to je samo privid. Pas prati njegov gospodar i izvršava njegov tim, on je odgovoran za sve što se događa. U agilnost majstor domaćin zove rukovatelja. Njegova dužnost - da se uspostavi kvalitetan i produktivan kontakt sa psom, ili pobjeda na vidiku.

Granate su postavljeni oko staze. To može biti razne prepreke tunela (meki i tvrdi), slalom, ljuljačka, bum, pa povucite. D.

Staza je grupa od granata instaliran u određenim redoslijedom. U svakoj konkurenciji staze mogu se razlikovati. Ali u svakom slučaju to neće biti više od 20 prepreka, dužina trase ne bi trebalo da bude više od dvije stotine metara. Unatoč impresivnom dužine, dosta prostora za konkurenciju ne mora ni zauzet autoceste može stati na malom prostoru na račun nekoliko krugova, razne petlje, zmije i tako dalje. D.

trening agilnost pasa

priča

U početku agilnost nije bila samostalna sportu. Služio je kao zabava za goste britanskog šou. Jedan od organizatora - John Varley, koji je zajedno sa ostalim Minuellom Peter želio da iznenadi posetiocima nešto do sada neviđeno. Oni kopiraju neke granate od konja skakanje i došao s nekoliko novih uređaja. Rezultat je bio vrlo zanimljiv prepreka naravno za pse. Nova igra zove agilnost. Prema tome, možemo smatrati 1978. godinu rođenja novog sporta, koji su sretni da učestvuju pasa i njihovih vlasnika. Svi ljubitelji pasa uskoro saznao šta agilnost.

Video: Kennel Club "AGILITY "

Danas je predsjednik Odbora za FCI Agility sporta, Jean-Paul Petidide, bio prisutan na tom nezaboravne izložbe. I on je bio toliko zadovoljan je prisutne da je odlučio da takva natjecanja treba voditi u cijeloj Kennel Club. Da je distribuiran mode na novi sport širom Evrope.

Ruske interes u agilnosti došlo 1992-1993. A već 1994. godine je održan prvi ruskog prvenstva agilnost za pse u Moskvi. Na ovom takmičenju učestvovalo je do sada samo 12 pari vlasnika sa svojim psima. Godine 1995. održan je Kup Rusije, u kojoj je i sam sudija bio Jean Paul Petidide. On je osvojio ruski kup tim "Team Spirit". 1996. godine, ruski tim dobio pravo da učestvuju u prvenstvu u agilnosti svijetu.

agilnost fotografija

municija

Agilnost takmičenja u Rusiji se vrši u skladu sa FCI pravilima o odobrenim granate. Oni moraju biti sigurni za pse i ispuniti određene veličine pravila.

 1. Barijera.
 2. Swing.
 3. Slalom.
 4. Vijadukta (zid).
 5. Tvrdi tunel.
 6. Soft tunel.
 7. Bus.
 8. Gorka.
 9. Skok u dalj.
 10. Bum.
 11. Tabela.

šta agilnost

pravila

Agilnost - samo promatrač sport, ali je složena pravila da se ne razlikuje. Handler ne može držati svog psa na uzici, čak i Ogrlica je uklonjena. Svi timovi su na udaljenosti, na dodir i usmjeravanje oružja ne može biti pas. Ohrabrite psa tretira pri prolasku linije su također zabranjeni.

Glavni cilj u agilnosti - što je moguće tačnije, prevazići prepreku pravilno i brzo. Brzina - ne i najvažniji, ako je pas prevladati prepreke brzo, ali sa greškama, ne dobiti visoke ocjene. Postoji čak i takva stvar kao što je čistoća prolaz linije - to je pokazatelj, koji se obračunava uzimajući u obzir sve kazne.

agilnost trening

Kazne se može ocijeniti za:

 1. Neuspjeh psa iz doživljava bilo projektila.
 2. Greške pri radu sa projektil.
 3. Prekoračenje vremena odlomak zapisa. Ovaj put ovisi o dužini i složenosti trase, a na prosječnu brzinu, koja se određuje u odnosu na konkurenciju (2,5-4,5 metara u sekundi).

Prije početka takmičenja sirovina može kratko za nekoliko minuta da se upoznaju sa staze. Im je potrebno da shvate kako je teško izračunati mogućnosti i moć psa. Ali voz na stazi sa četiri noge prijatelj neće raditi - psa prije predstave na stazi nije dozvoljeno.

Tokom takmičenja pas savladava prepreke na domaćina i sudac meri vreme prolaska linije i provjerava čistoća i pismenosti rad sa granatama.

Video: Sjeverozapadni savezni okrug prvenstvo u agilnosti, 07.06.2014 grada, V38

razine agilnost složenosti

Agility-1. U slučaju ovog tipa uzeti psa dijela, nemaju certifikat u agilnost.

Agility 2 To je otvoren za pse koji su već dobili certifikat.

Agility 3 - konkurs za najbolji sportista. To može biti u pasa su uključeni, koji je tri puta osvojio nagrade na takmičenjima drugom nivou.

agilnost pravila

pasmina

Svaki pas će biti drago da nauče da takva agilnost. U konkurenciji mogu sudjelovati sve rase pasa, pa čak i mešanac pasa. Nagradu može dobiti apsolutno bilo psa, jer je glavna stvar - dobar veza između gospodara i učenik, omogućavajući tim da rade složno.

Kod pasa sa solidnim dimenzije (psi, Wolfhounds, Leonberger) problemi mogu nastati s prolaskom neke prepreke, na primjer, to može biti teško ugurati u tunel. To će biti teško, i psi koji imaju ramena i hip zglobova su pod pravim kutom. Iz tog razloga, terijera i šnaucera nešto lošije manifestuju u slalomu i prepreke, ali psi sa puzanje hoda, kao što je Shepherd, dobiti ove granate prednost.

Međutim, agilnost da se bave sve. Nakon svih čaše i pobijediti - to nije važno. Prva agilnost trening - velika je šansa da poboljša odnose sa ljubimcu, da učvrsti vezu domaćina pas i samo se zabavite sa svojim četveronožnih prijatelja. Osim toga, to nije nikakva tajna da je pas mora stalno razvija. trening agilnosti također može biti dobra vježba, i hranu za razmišljanje.

agilnost trening

kategorija rast

Naravno, put za veoma male i velike pse su različiti. Stoga agilnost su podijeljeni u nekoliko kategorija.

 1. Mini. U ovoj kategoriji učestvovati psa, koji ne prelazi rast od 35 cm.
 2. Midi - za pse povećava 35-43 cm.
 3. Standard - za pse iznad 43 cm u grebenu.

obuku pasa

Agilnost može početi raditi kad pas je bio četiri mjeseca. Naravno, možete se uključiti u i pas je stariji. Šanse da osvoji nagradu u konkurenciji je na sve.

Video: Takmičenja OKD i ZKS za početnike. KC "Yasenevo" 26.09.2015 g

Sa mladog psa, možete odmah početi učenje agilnost granate i rade tokom cijele godine, to je bilo nakon tog perioda će se vidjeti da li je pas budući prvak.

trening agilnosti može početi na drugačiji način. Takva metoda je pogodna za odrasle pse - prvi proći kroz opšte poslušnosti naravno i CSD (pod kontrolom grad pas), a zatim se sastati sa granatama agilnost. Obučeni pas će biti dovoljno mjeseci da ih savlada.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo