Anemija - poremećaj krvi

Anemija - stanje koje se karakteriše disfunkcije krvi, smanjenje koncentracije hemoglobina proteina i crvenih krvnih zrnaca po jedinici zapremine krvi. od glavnih funkcija eritrocita se kamioni sa kiseonikom u organizmu, njihova patologije (izgled nezrelih crvenih krvnih zrnaca, smanjena koncentracije crvenih krvnih zrnaca u organizmu, prisustvo ćelija sa genetskih defekata) dovodi do razvoja hipoksije.

Razvoj anemije može biti povezano sa raznih faktora (raznih bolesti i toksičnost, srži hipoplazija, hemolize, krvarenja i sl). Anemija - bolest u pratnji kršenje respiratornog funkcija krvi. Kada progresivne anemije teškim deficitom kisika, što može dovesti do smrti. Mora se reći da je bolest karakteriše ne samo smanjenje koncentracije hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, a time i mijenja profil krvi hemije.

Istorija anemije bolest je povezana sa Srednjeg vijeka. Tih dana, pacijenti rangirana kao vampiri jer boednosti. Pacijenti se traži da pije životinjsku krv, to je privremeni pozitivan efekat. Starih Grka primijetili da zarđali voda pomaže kod liječenje anemije. U 16. stoljeću, Paracelsus za liječenje bolesti pomoću oksida gvožđa. Početkom 20. stoljeća za liječenje pacijenata sa anemijom uspješno počeli koristiti sirove jetre, kao što naučnici su otkrili da je u životinja proizvodi sadrže najveću količinu željeza na raspolaganju tijelu.

Klasifikacija anemije

Klasifikacija se temelji patogenetskim principu. S obzirom na patogenezu, posthemorrhagic anemija se svrstati u (javljaju zbog gubitka krvi), hipoplastičan (snimljen sa loše cirkulacije), hemolitički (formiran kao rezultat povećanog hemolize ili krovorazrusheniya).

Etiologija i patogeneza

Nutritivni anemija - bolest koja se razvija kada je deficit u prehrambenim proizvodima ili kao rezultat asimilacije od strane organa supstanci koje bi se osiguralo normalno funkcioniranje hematopoeze. Takve tvari uključuju proteine, željezo, bakar, kobalt, vitamine B1, B12, Sun, askorbinska kiselina. Budući da ljudi konzumiraju značajne količine proizvoda životinjskog porijekla, u praksi, nutritivnih anemija je rijedak. Znatno češće imaju karakter sekundarne anemije, koja se razvija zbog malapsorpcijom minerala ili vitamina. Ovisno o tome kako se ovi spojevi apsorbira u tijelu, anemija se svrstavaju u B12, folna kiselina i nedostatak željeza.

B12 anemije, i folne kiseline - patologija koja se razvija zbog nedostatka kobalta u hrani, vitamina B12, Sun, C, gastritis, gastroenteritis, i masti gepatoze. Srednje i razviti anemija kod hroničnih infekcija (tuberkuloza), invazije, hipo i beriberi.

Sa nedostatkom kobalta u hrani nije dovoljno crevne mikroflore sintetizira cijanokobalamin, dok B12, Sunce i C su neophodne za normalno diferencijaciju eritrocita. Cijanokobalamin (Vitamin B12) apsorbira u tijelo samo kad je u interakciji sa unutrašnjim antianemic faktor - gastromukoproteinom, sinteziruyuyuschimsya želudac. Kao što je formirana rezultat takve interakcije u bubrezima novi antianemic supstanca - eritropoetin, koji ulazi u krvotok i zajedno sa askorbinske kiseline treba vitamina Bc u aktivnom obliku - tetrahydrofolic kiseline koja je odgovorna za normalno eritropoeze. Nedostatak Antianemic faktori mogu razviti kao rezultat bolesti želuca, gdje je slomljena gastromukoproteina sinteze, u ovom slučaju, cijanokobalamin od hrane se ne koristi za sintezu eritropoetin. Nedovoljna sinteze eritropoetina mogu biti posljedica bolesti bubrega.

Na nedostatak vitamina B12 i Sunca postoji kršenje normalan proces sazrijevanja ćelija koštane srži.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo