Pühtitsa samostan - centar pravoslavlja u baltičkim zemljama

U daleko pastiri XVII stoljeća čast Estonski čudesnu viziju: na vrhu planine zove Crane, to je bila Kraljica Neba. Kad je vizija nestala, na istom mjestu, u pukotinu hrasta su pronašli prekrasan ikona drevne pisma "pretpostavka". Od tada, planina je postao poznat Pühtitsa, što znači "St."I na vrhu samostana osnovana tokom vremena.

Video: Pühtitsa Convent

Rođenje pravoslavne braće

Njegovo rođenje Pühtitsa manastir dužan je da stvaraju u 1887 u Ievve (modernom Jõhvi) odvajanje pravoslavne Bratstvo Baltic. Osnivanje ove organizacije bio je važan korak u širenju pravoslavlja među baltičkih naroda, tradicionalno ispovedajući religija zapadnog crkve. Implementacija takvog dobra inicijativa najvažnijih uloga guvernera Estonija princa SB Shakhovskoy i njegova supruga, Elizabeth D. izabran predsjednik nedavno je pokrenuo odjel.Pühtitsa samostanu

Još prije nego što je manastir osnovan Pühtitsa, Bratstvo pokrenuo široku napor da se obrazuju pravoslavne djevojke siroče, pružanje medicinske njege za lokalno stanovništvo i stvaranje skloništa za beskućnike. U kratkom vremenu je otvoren napore članova školskog pravoslavne braće, sa obučenim to nije samo za djevojke, ali i dječaka, bez obzira na vjeru. Veliku podršku poduhvat ima cara Aleksandra III. Kao pravi hrišćanin, nije mogao da se drži podalje od takvih pobožna djela i naredio izdvojiti značajna finansijska sredstva za škole.

Organizacija žena zajednice

manastir Pühtitsa je nastao u istom tradiciju kao i mnogi drugi pravoslavni manastir. Sve je počelo s činjenicom da je u ljeto 1888. iz Kostroma, iz samostana, došao u Jõhvi pet časnih sestara da se podvrgnu poslušnost u župnoj klinici. Poslao ih ovdje opatica Epiphany samostanu opatica Maria. Ubrzo su im se pridružili još pet djevojaka siroče. Tako je nastala mala zajednica, kako bi proslavili bogosluženja u kapeli koju je sagradio Bratstvo.Chorus Pühtitsa manastir

Prije nego manastir Pühtitsa stekao pravo na postojanje, njeni osnivači morali naporno raditi. Eksplicitni protivnici njegovog nastanka nije bilo, ali je na svakom koraku morao da savlada otpor nespretni birokratske mašine. Predsjednik ogranka baltičke Bratstva, princeza Shahovskaya, u svom pismu biskup Rigi Arsenije ukazuje da je stvorio manastir može biti vratar čudotvorne ikone Uznesenja Marijina, pogotovo jer će obožavati na mjestu pronalaska utočište.

opatica Varvara

Pühtitsa Dormition Manastir je osnovan 1891. godine, kada je, da izmiri sve formalnosti u vezi sa otuđenje zemljišta potrebnih za njega staviti na, zajednica uspješno preselio u Svetu Goru. Prvi opat, igumanija manastira postala časna sestra Varvara (ED Blokhin). Izbor nije bio slučajan. Monahinje u potpunosti može nazvati vjerskim asketski.

Video: Pühtitsa Assumption manastir | Kuremae Estonija

U dobi od deset godina, ona je bila u zidovima manastira i od tada, više od četrdeset godina posvetio svu svoju snagu u službu Bogu. Imajući poslušnost klirosnom pjevanje, ona je savladao umjetnost šivenje prošli medicinski obuke, temeljno je znao Crkve charter i sve karakteristike monaškog života. Ali glavni talenat je bio u njenom organizacione sposobnosti.

Compound Pühtitsa manastir

Kostroma samostanu gdje Majka Varvara živio prije, za vrijeme rusko-turskog rata, bila raspoređena evakuaciju bolnice, i buduće opatica su imali priliku da stekne bogato iskustvo u zbrinjavanja ranjenika i bolesnika. To joj je pomogao da se organizira rad u manastiru bolnici i stvoriti s njom apoteka. Pod njenim vodstvom Svete planine i prebačen je u sirotište. Međutim, njen glavni zadatak je bio da se stvori temelja punim vjerski život zajednice.

Otvaranje manastira

1892. godine Ukazom Svetog sinoda, Pühtitsa Convent dobila službeni status, a njegova majka opatica Varvara je uzdignut u rang opatica. U razvoju povelji manastira su uzeti kao osnova za interna pravila drevne pravoslavnih manastira, poznat po svojim neobičnim ozbiljnosti. Sve zemaljske stvari odvlači sestara iz službe Boga i ispunjavaju svoje poslušnosti, snažno odbacuje. To je pomoglo da se stvori prvih dana u manastiru atmosferi štednje i duhovnog asketizam.

Ruski vjerska zajednica cijenjen radova novog Časna majka. Zbog to cirkulaciju slave, manastir je počeo da prima donacije bogatih. Osobno, car je poslao poklon bogat odoru. Osim toga, od raznih dobrotvora redovno dobila vjerske knjige, lampe, oltar krstove, srebrne posude i još mnogo toga.

Pühtitsa Assumption Manastir

Video: Pühtitsa Assumption Manastir

Jedan od najpoznatijih blagoustroiteley manastir je bio veliki sveštenik i čudotvorac protojerej Jovan Kronštata. On je dao vrlo značajnu finansijsku pomoć i poslati Svete St. Petersburga nove časne sestre. Kada je njegov otac došao u John, posebno u obilježavanju Uznesenja Blažene Djevice Marije, samostan je došao zajedno više od deset hiljada hodočasnika.

Dvadesetog stoljeća u životu manastira

Godine 1900., u St. Petersburgu, u Havani, u kući burgher Ivanov je osnovana farma manastir Pühtitsa. Godinu dana kasnije, nakon podešavanja, osvećena privremeni crkva sa zvonikom, a 1903. godine postavio novi hram, čiji je nacrt je dobio arhitekta VN Bobrov. To je bio prilično impresivna zgrada, u prizemlju koji su postavljeni ćeliju, a drugi - crkva i zvonik. Jer, nakon Oktobarske revolucije dvorištu je bila zatvorena, a zgrada je obnovljena za potrebe domaćinstva.

Video: Pühtitsa Samostan slavi 125. godišnjicu

Od dvadesetih i tridesetih godina Pühtitsa Samostan se nalazi na teritoriji nezavisne Estonija, to je zbog nevolja većine ruskih manastira. On je nastavio da deluje, i vjerski život u njemu neće biti prekinuta. I na kraju Drugog svjetskog rata, Gospod je spasila od zatvaranja. Već danas su nastale dvije nove Manastir - u gradu Surgut u Moskvi, u crkvi Svetog Nikole u zvončari.

danas

Pühtitsa samostanu

Trenutno, manastir na Svetoj Gori ima sto dvadeset časnih sestara. Među njima i časne sestre koji su zavjete, i novaka, od kojih su mnogi se pripremaju za ovaj veliki događaj u njihovim životima. Pod vodstvom svojih opatica opatica Filareta (Kalachev) prebivalište, kao i prethodnih godina, provodi opsežne dobrotvornim aktivnostima. Širom zemlje i inostranstva je poznati hor manastir Pühtitsa. CD sa snimcima pravoslavne skandiranja obavlja ga u velikim izdanjima i uživao veliki uspjeh i vjernici, i samo od navijača i ljubitelja horskog umjetnosti.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo