Samostan - manastir ... Stavropegic - šta to znači?

Suštinski imovina slovenskih kulture pravoslavnih crkava i manastira. Oni privlače ne samo hodočasnike koji istinski vjeruju, ali i turista. Posljednjih zanimljivu arhitekturu, unutrašnjost crkve, istorija njihovog postojanja.

Opšti koncept i značenje

Koncept "Manastir" je došao zajedno sa hrišćanstvom u Kijevska Rus iz Bizanta. Ova država je nastala na temelju grčke kulture. Od grčke za "manastir" - a "Hermitage".

Video: stauropegic Manastir Novospassky u Moskvi

To monaha posmatrati jedan statut. Međutim, nisu svi koji su došli u manastir, postao monah. Za početak, on prolazi test. Ako je to bio uspješan, osoba prima postrig. Prema pravilima utvrđenim u Vaseljenski sabor, bez obzira na prethodne moralnog načina života, osoba može ući u kaluđerstvo za zakrpe (spas) duše.

značenje "manastir" za mnoge od danas je i sama zajednica monaha.

Prvih hrišćanskih manastira

Manastir je

Video: Intervju u manastiru Sretensky. 1. avgust. Što je mlaka

Manastir - određenom mjestu sa svojim načinom života. Prvi manastiri nastali u Egiptu i Palestini (4-5 vek AD). Vremenom, monaški kuće počele da se pojavljuju u Carigradu (glavni grad Vizantije), koja je na ruskom analima naziva Carigrad.

cenobitic Manastir je

Prvih osnivača monaštva u Rusiji se smatra da Anthony i Teodosija, koji je stvorio manastir Kijev-Pechersk.

Vrste Christian manastira

U hrišćanstvu, postoji podjela na muške i Manastir. Šta to znači - lako razumjeti. Ime ovisi o živote žensko ili muško zajednice i radi u crkvi hrama. Mješoviti manastiri u hrišćanstvu ne postoji.

Različite vrste monaške stanova:

Abbey. To se događa u katoličkoj (zapad) smjeru. Upravlja iguman u muškom zajednici i opatica u ženskom. To je predmet biskupa, a ponekad i osobno papa.

Laurus. To je najveća pravoslavna monaške kuće (istok) smjeru. Ova vrsta monaške stanova prikladan samo za muške zajednice.

Kin. Cenobitic manastir. To znači da organizacija ima obschezhitsky povelje, koja upravlja sve svoje članove.

Spoj. Ona se uklanja iz kuće manastira, koji se nalazi u gradu ili selu. Ona se koristi za prikupljanje donacija, primanje hodočasnika poljoprivredom.

Pustinje. Prebivalište, nastala u tradiciji ruskog pravoslavlja, njegova uspravno na osami daleko od manastira.

Skit. Ovo je mjesto za život monaha, koji je želio da postane pustinjak.

stauropegic manastir šta to znači

Većina stanova monaha 'upravlja eparhijskom biskupi. Ovi manastiri se nazivaju eparhijskom. Određeni pravoslavnih manastira može imati status stavropegic.

stauropegic manastir

Šta to znači, će se vratiti da nauči grčki jezik. Kada doslovno prevedeno "stavropegic" znači "sadnju krsta." On je dodijeljen ne samo manastira, ali i katedrale, teološke škole.

Ovaj status znači da je manastir je direktno podređen patrijarh ili sinod. Stauropegic samostan - utočište u kojem je dizanje prelaze sa svojim patrijarhom. Ovo je najveći status.

S obzirom na činjenicu da je biskupija pravoslavna crkva podijeljena u više grana, postoje različite liste stavropegic hramove. Ovisno o podnesku, oni se mogu odnositi na Ruske pravoslavne crkve, Ukrajina, Bjelorusija, i tako dalje. Postoje svetišta i drugih zemalja, kao što su Estonija, Italija, SAD, Njemačka.

Modern stavropegic manastira

Najveći broj takvih monaške stanova predstavljeni u Moskvi i regiji Moskve.

stauropegic Manastir je

Popis muških domova u Moskvi:

 • St. Andrew;
 • Vysokopetrovsky;
 • Danilov;
 • don;
 • Zaikonospassky;
 • Novospasskiy;
 • Candlemas.

Popis skloništa za žene u Moskvi:

 • Alexis;
 • Nativity;
 • Zachatievsky;
 • Ivan Krstitelj;
 • Pokrovsky;
 • Troitsk-Odigitrievsky pustinje.

Kada i gdje vam je potrebno da otvorite novi stauropegic Manastir? Šta to znači? Odluka o takvom pitanju dobije patrijarh Moskve i sama sve Rusije.

Oblici organizacije monaštva

Samostan - mjesto života monaha. Ovisno o tome što oblik organizacije biraju, manastir može biti obschezhitskim statut ili u obliku asketizma.

što znači Manastir

Hrišćani osamu - prilično napredni oblik monaštva. Čak i Isus Hristos proveo u pustinji 40 dana.

Video: Južne Osetije, Manastir guma

Prvi pustinjaci otišao u pustinju, vođen rimske vlasti još u 3. stoljeću. Kasnije, ovaj oblik proširila iz Egipta u Palestinu, Jermenija, Galije i širom Evrope. U zapadnoj hrišćanstvo pustinjaci nestao, ona je sačuvana samo u pravoslavnoj pravcu. Među pustinjaka koji se posvetili asketizam i vatrene molitve, tu su muškarci i žene. Najpoznatiji je pustinjak Marija Egipatska iz Palestine, koji je živio u 6. stoljeću.

Drugi oblik monaštva organizaciju koja se zove Kin.

kin povelje

Od grčke riječi koja znači "zajednički život", koji je hostel.

Osnivač prve Kin smatra St. Pahomija, koji ga je stvorio u 318 godina na jugu Egipta. Što se tiče Ruske pravoslavne crkve, prva crkva sagrađena obschezhitny Teodosije.

Po svim charter monasi preuzme Kin sve što je potrebno za njihovo postojanje. Na primjer, hranu, odjeću, obuću. Oni rade besplatno, a svi rezultati njihovog rada pripadaju Kin. Monk, uključujući i rektor i nisu prihvatljivi za bilo kakve lične imovine, oni se ne mogu vezati djela donacije ili nasljeđuju ništa. Oni nemaju nikakva prava na imovinu.

Video: Ljubomorna "Uncle Sam": Pritvor A. Dugin [ruski odgovor]

Pravila ponašanja u manastiru za laik

Samostan - je poseban svijet. Da bismo razumjeli sve zamršenost monaške domu, treba ti vremena. Do transgresija hodočasnika, po pravilu, su tolerantni, ali neki od pravila je bolje znati prilikom posjete monaške stanova.

Video: Razgovori sa sveštenikom. Restauracija manastira Pokrovsky, Matrona Moskve. Eter 6. Mart 2016

Franjevački samostan je

Šta tražiti u ponašanju:

 • došao kao hodočasnik, morate pitati sve blagoslov;
 • bez blagoslova ne može da napusti manastir;
 • sve zemaljske grešne ovisnosti treba ostaviti izvan samostana (alkohol, duhan, psovke);
 • razgovori moraju se provoditi samo za duhovne, i glavni u komunikaciji je riječ "oprosti", "blagoslovio";
 • jesti hranu može biti samo zajednički obrok;
 • sedi za stolom za jelo, morate se pridržavati reda prvenstva, da sjedi u tišini i slušaju čitanje.

Da uronite u svijet mira i harmonije, koja je u manastiru ne mora nužno znati sva pravila monaške reda. Dovoljno da se drži uobičajenih normi ponašanja, uključujući i usklađenost poštivanje starijih, uzdržanost.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo