Koji su stomatološke materijale?

Stomatološki materijali su polazni materijali za pripremu posebnih formulacija proteze, krunice i drugih uređaja potrebnih u praksi ortodoncije i stomatologije. Oni su tu u izobilju. Međutim, stručnjaci su ih doveli u generalnom plasmanu. Tako da danas postoje većih i manjih stomatoloških hardvera.

Video: Mogućnosti za zidne dekoracije. Koje su opcije za zidne dekoracije?

ključne značajke

stomatološke materijale

Video: Od kojem se može graditi zid! StroyLikBez Izdanje 1

Postoji veliki broj zahtjeva koje moraju ispunjavati sve stomatološke materijale:

 • Higijenski. Sve što treba da ispunjavaju određene standarde i ne ugroziti oralne higijene.
 • Toksikologije. Oni ne treba da iritira i izazvati alergijsku reakciju.
 • Estetike. Oni moraju ponoviti oralnog tkiva.
 • Chemical. Njihov kemijski sastav je trebalo da bude trajno. Oni ne mogu korodirati.
 • Fizički. Oni su uvijek jaka, ne mijenjaju svoju veličinu, kao i otporan na habanje.
 • Tehnologiju. Oni su jednostavni za rukovanje, pripremiti i dati potrebnu formu.

Video: VRSTE KROVNI

glavni

Osnovni stomatološki materijali se koriste za stvaranje protetske plombe uređajima. Među njima su:

 • Metala (uključujući plemenite zlato, srebro), i punom sjaju. Danas u stomatološkoj praksi, gotovo 500 različitih metalnih legura. Paladija, zlata, platine - standard. Proizvodi su netoksični, izdržljiv i ne korodira. Proučavajući legure titana, naučnici su došli do zaključka da je ovo veliki i jeftinija alternativa za zlato.
 • Keramike. Ovdje se odnosi porculan i staklo keramika (glazirane). Od prvog proizvoda krunice, mostovi, umetci. Potonji se koriste za protetske prednje denticije.
 • Polimeri - jeftin još izdržljiv opciju za kreiranje mobilnih i fiksnih proteza. Koristite materijal za stomatološke restauracije.
 • Kompozitnih materijala. To je zato što oni čine plombe. Oni se koriste za oblaganje sve metalne dijelove metal-plastika proteze. Postoje u obliku tečnosti, paste.

pomoćni

Dental za oblikovanje materijala

U različitim fazama stvaranja protetske korištenja posebnih pomoćnih stomatološke materijale:

 1. Utisak znači potrebno stvoriti snimke, karte tvrdih i mekih tkiva. Kao rezultat toga, stručnjak dobije posao, dijagnostičke ili pomoćni model budućnosti proteze.
 2. Sculpting materijali su potrebni za proizvodnju proteze pečat, kruna ili aparata.
 3. Za oblikovanje materijala - zubni alate koji pomažu dobiti konačnu formu za naredni kasting. Oni moraju imati određene karakteristike. Prvo, takvi materijali daju jasan pregled budućeg proizvoda. Drugo, oni moraju biti lako odvojen od rezultat modela. Na kraju, oni stvrdnjavaju vrlo brzo (u roku od 10 minuta).

foto Stomatološki materijali

Na fotografiji stomatoloških materijala ne pokazuju sve njegove karakteristike. Stoga, stomatologa i protetska stručnjaka odabrati potrošna sredstva isključivo na osnovu svog iskustva. Kompanije koje ih proizvode dosta. Međutim, nisu sve proizvode kvalitetne i pouzdane proizvode.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo