Koristi i štete od antibiotika za organizam. Kako uzimati antibiotike bez štete po zdravlje: karakteristike i preporuke

Globalne otkriće i pravi lek za čovječanstvo je počeo da antibakterijskih lijekova na osnovu antibiotike. Njihova pojava je pomogao da se značajno smanjiti stopu smrtnosti od mnogih bolesti, uključujući i one koji tretiraju teške i neizlječive. Danas, stručno mišljenje je podijeljena: korist ili štetu od antibiotika treba postaviti na vrhu uglu izbor terapijskih režima.

antibiotici štete

Efekat antibakterijskih lijekova

Činjenica da je osoba živi u svijetu bakterija, postao je dobro poznat. Mnogi mikroorganizmi imaju blagotvoran učinak na život ljudi, ali oni mogu biti štetni, pogotovo one. su u stanju da prodru u organizam. Snažan udarac u patogene bakterije su u stanju da se prijave antibiotike. Istakao ovih mikroba sojeva za precizno ovu svrhu i da su dokazali svoju učinkovitost u praksi.

Uz pomoć brojnih antimikrobnih agenasa uspješno leči kompleksa, gotovo smrtonosnih bolesti, uključujući i sepse, pneumonije, meningokokne infekcije. Ali, uz neospornu prednost štetne antibiotike za organizam je evidentno i manifestuje se u agresivnim smetnje ne samo u vitalnim aktivnost patogenih mikroba, ali i potpunu eliminaciju korisne mikroflore u crevima prvom mjestu.

Posebno stručnjaci kompleks efekte kažu:

 • iritacija želuca i crijevnih sluznice;
 • kompleks neravnoteža gastrointestinalnog mikroflore;
 • nepravilnosti u bubrege, jetru, žuč;
 • označene alergijske reakcije;
 • Poremećaji nervnog sistema ispoljava u vestibularni poremećaji.

Nekontrolisanog prijem antibakterijskih pripreme

Širok popularnost antibakterijskih lijekova i njihovu neospornu učinkovitost doveli su do toga da su mnogi pacijenti su počeli vježbati nekontrolisane upotrebe antibiotika. Vrlo često zabilježene su slučajevi samoliječenja među ljudima koji su uspješno napraviti karijeru i nemaju vremena za potpuni pregled i korekciju režima tretmana. Da biste brzo dobili osloboditi od simptoma bolesti pacijenta počne uzimati antibiotike na svoju ruku, štete i koristi potpuno ne uzima u obzir.

Patoloških stanja koje su uzrokovane virusima, liječenje s antibakterijskim lekovima ne može biti, tako da je odluka da se antibiotska terapija treba da je doktor na osnovu prirode patološkog procesa. Nekontrolisane upotrebe antibiotika u takvim slučajevima ne samo imati koristi, ali može uzrokovati tijelo nepopravljivu štetu.

antibiotici štete i koristi

Indikacije za liječenje sa antibioticima

Antibiotska terapija se smatra prikladnim za sljedeće bolesti:

 • Bakterijskih procesa bolesti nazofarinksa: sinusitis, upala sinusa, krajnika, difterije.
 • Zarazne patologije kože i sluzokože.
 • Kompleks bolesti respiratornog sistema: duboke i dugotrajne bronhitisa, upale pluća.
 • Urogenitalnog sistema infekcije uzrokovane različitim bakterijski patogeni i agenata.
 • Bubrežne patoloških procesa.
 • Crijevnih disfunkcija bakterijskog porijekla.

U terapiji virusnih infekcija antibiotici propisani samo ako bolest je komplikovan pridružio bakterijske infekcije i antibiotika niže šteta porediti sa organizam u cjelini.

Video: soda bikarbona, zaštita od raka i štete od GMO

uzimati antibiotike bez štete

Za siguran prijem

Kako bi se liječenje s antibakterijskim lekovima pokazala što efikasnije i da ne izazivaju komplikacije, stručnjaci su razvili niz preporuka o tome kako da se antibiotici bez štete po zdravlje:

Video: Odgovor na komentare na video "soda unutra ?! OZLJEDA značajno premašuje korist"

 1. Uzimajući antibakterijski lijek, treba da se pridržava strogo dozu propisuje liječnik. Ljekarne mreža je prilično širok asortiman proizvoda, i tako dobio antibiotik, potrebno je slijediti svoju dozu.
 2. Prije uzimanja dalje treba pažljivo pročitati uputstvo, kao što je popis kontraindikacija može biti prisutan u povijesti bolesti, koja prisutni doktor nije prepoznao.
 3. To nije potrebno vježbati tehniku ​​antibakterijskih lijekova na prazan želudac, kao antibiotici oštećenja sluznice želuca i crijeva - odavno je dokazana činjenica.
 4. Lijek treba uzeti s dovoljnom količinom vode - to će smanjiti štetne efekte na sluznicu agenata.

antibiotici su štetni za tijelo

Propuste i dopune pravila postupanja

Kako bi se antibakterijski droge seriju terapija efikasna i nije izazvao oštećenja zdravlja, stručnjaci preporučuju razmatranje broj izuzetaka i dopune na tretman.

 1. Isključeni alkohol prijem upijača i ljekovitog krv razrjeđivača za period antibiotske terapije.
 2. Na pozadini poboljšanje uslova i uklanjanje simptoma bolesti ne bi trebalo spriječiti neovlašteno prijem, jer se ne potiskuje do kraja bakterije brzo razvijaju otpornost na lijek, i dalje liječenje će biti neefikasne.
 3. Antibiotici minimizirati štetu upotrebom probiotika laktobacila pripreme. Doktori propisati svojim pacijentima shemu kojom ovih lijekova treba uzeti cijeli period liječenja i za neko vrijeme nakon završetka terapije.
 4. Od antibiotika u mogućnosti da inhibiraju imuni sistem, liječenje antibioticima, ne treba zaboraviti o prijemu imunomodulatori i vitamina kompleksa.

Antibiotik liječenje djece

Childhood bolesti i infekcija plaši roditelje, tako da su spremni da se otarasi ih što je brže moguće i efikasnije, a samim tim i traži od doktora da imenuje antibiotike, bez obzira na poznate štetne antibiotike za djecu.

Nekih bolesti djetinjstvo, u stvari, za liječenje samo antibakterijski učinak. Doktori bavljenja antibiotske terapije u liječenju bolesti djetinjstvu u sljedećim slučajevima:

 • angina;
 • otitis;
 • pneumonija i ozbiljne bronhitis;
 • upalnih patologija mokraćnog sistema.

štete antibiotika za djecu

Pravila tretmana djece

Pitanje tretmana beba antibioticima potrebno je pedijatar, on također bira terapeutski lijek i doziranje za malu pacijenta sa roditeljima predviđa pitanje kako uzimati antibiotike bez štete tijelo djeteta.

 1. Važno je da se striktno pridržava dozu i učestalost prijema lijekova propisanih od strane doktora.
 2. Treba slijediti preporučene trajanje antibiotske prijem.
 3. Beba ne daju antibiotike u isto vrijeme s antihistaminicima.
 4. Treba striktno pridržavati načela ishrane i hranjenje djeteta, preporučeno od strane liječnika za vrijeme tretmana.

štete od antibiotika

Rizik od neželjenih efekata

Nemojte zanemariti nuspojave koje uzrokuju antibiotici. Štete tijelo prikazano u pozadini činjenice da je broj antimikrobnih lijekova dizajniran da upravo utjecati na bakterije, a ne isključujući njihov utjecaj na korisne mikrofloru.

Dodjela svojim pacijentima antibiotike, doktori uzeti u obzir moguće negativne posljedice svojih prijem u tijelu, što se može pokazati:

 • u teškim fetalnih malformacija kod trudnica, posebno u prva dva tromjesečja trudnoće;
 • zdravstvenih problema i crevne mikroflore u novorođenčadi čije su majke uzimati antibiotike;
 • u teškim alergijske reakcije kao osip, svrbež, oticanje;
 • u cerebralnom poremećaji, disfunkcije vestibularnog aparata;
 • neuspjeh jetre, žuči, žučnih disfunkcije.

Doktori dijagnosticiran svoje pacijente i hormonalne poremećaje u pozadini istovremenu upotrebu antibiotika i steroida. Kompleks kvarova imunog sistema je također sposoban za izazivanje antibiotika. Štete i koristi od liječenja sa ovim lijekovima nužno uzeti u obzir pohađaju doktor, pa je odluka o taktici troškova terapije za profesionalce, izbjegavajući samoliječenje.

kako da se antibiotici bez štete

Uslova za efikasno prijem antibiotika

Uprkos oprezan stav prema drogama zasniva na antibioticima, raspravljati o njihovim nesumnjivu korist je vrlo teško. One bolesti koje je teško lijek dala podložna terapeutske korekcije antibiotika. Moderni lijekovi počeo sintetički osnovi, su relativno siguran podliježu pravilima njihov prijem.

Uzimati antibiotike bez štete za tijelo kao moguće, ako pratite sa nizom jednostavnih pravila:

 1. Prije donošenja odluke o postupanju s antibioticima, budite sigurni da se konsultuje sa svojim lekarom i striktno svoje odredbe o doziranju i trajanje prijema.
 2. Pridržavati prilikom prijema leka, čime se osigurava njegovo konstantnom nivou u organizmu.
 3. Sebe ne prekidati uzimanje droge, čak i na pozadini poboljšanje zdravlja.

Također treba napomenuti da je jedan te isti antibiotici ljekarničkog lanca može se sprovesti pod različitim komercijalnim nazivima. Pre kupovine lijekova doktor propisano, treba saznati da li su terapijske droge serije.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo