Srpsko stanovništvo: stanovništvo, povijest, etnički sastav

Video: Putin uništava naroda Rusije

Republika Srbija je napredna multietnička država Istočne Evrope. Nalazi se na jugu Balkanskog poluotoka. Od 2000. godine je članica UN-a, a od 2012.-te - kandidat za ulazak u Europsku uniju. Administrativno zemlja je podijeljena u nekoliko regija. Autonomne nedavno smatra Kosova i Vojvodine. Zadnji rub je multinacionalna području Evrope.

Video: Bjelorusija u brojkama

Check Povijest

Od BC 6. stoljeća. e. na području današnje Srbije počele da se pojavljuju drevne slavenske zajednice. U najvećem broju slučajeva, oni su naseljavali zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka. Nakon sto pedeset godina, počeli da se pojavljuju, kao što proto udruženja kao Dukla, Travunije, Zachlumia i Pagani. većina najvećih i brojni od njih su bile srpske kneževine. Dugo vremena sve Baltičkog regiona su vladali Vizantije.

U 14. stoljeću Kneževine Srbije uspjela da brani svoju nezavisnost. Tako je počela da se pojavljuju moderne snage. U periodu od 1330 za 1350 označene brzo procvata kneževine. Ipak, pred kraj veka, Srbija je ponovo osvojena. Sada je postala administrativni region Otomanskog carstva. Za narednih stoljeća, na području Kneževine došla hiljada Turaka. Važno je napomenuti da je sredinom 16. stoljeća, polovina stanovništva Srbije činili predstavnici autohtonih Otomanskog carstva. stanovništvo SrbijeKrajem 17. stoljeća, kneževina je postala dio austrijske države. Od početka 1810 u Srbiji je prošla nekoliko velikih ustanaka. Građanski rat je odneo hiljade života. I tek 1878. godine proglašen je dugo očekivani nezavisnost države u Berlinu. Početkom 20. stoljeća u novoj zemlji uključena područjima kao što su Kosovo, deo Sandžaka i Makedonije. Tokom Prvog i Drugog svjetskog država izgubila neke stvari. U 2006. godini, Crna Gora odvojeno od Srbije, a nakon nekoliko godina - Kosovo.

Video: Ruski izumrli!

demografija

Prvi popis stanovništva u zemlji došlo tek krajem 2011. godine. Čak i tada, demografija Srbija bila negativnog karaktera. Prema popisu, broj stanovnika je oko 7,5 milijuna ljudi. Najveći broj zabilježen je u područjima Jug i sjeveru zemlje. Zatim sličnim parametrima naselili Šumadije, Beogradu i Voevodina. Što se tiče Kosova, njegova populacija je nešto više od 1,7 milijuna stanovnika.

demografska kriza komplikuje povećanu stopu smrtnosti. Za ovaj pokazatelj, Srbija je ispred svih europskih zemalja. Stopa smrtnosti premašuje stopu nataliteta od skoro 40%. Prosječna životni vijek je 74 godina. Od sredine 2000-ih, velika porodica se smatra veliki raritet. stanovništvo SrbijeU posljednjih nekoliko godina, nivo migracija u zemlji se održava na 0%. Osim toga, Srbija, desetine hiljada mladih sposobnih ljudi ostave svake godine.

Multinacionalne sastav

stanovništva u Srbiji od 83% su autohtoni stanovnici republike. nakon preovladava etničke grupe Mađari su u obzir. Njihov odnos je oko 4%. Većina Mađara koncentrirana u Vojvodini. Među ostalim najbrojnije etničke grupe je da se Romi, Hrvati, Bošnjaci, Slovaci, Vlasi, Crnogorci, Rumuni i Makedonci.

Na Kosovu, većina stanovništva su Albanci - preko 93%. To treba staviti Bošnjaka, Srba i Turaka. Srbije o religiji je liberalna zemlja. Većina stanovništva smatraju pravoslavne crkve. Hrišćani udio iznosi oko 85%. Katolička župljani - oko 5,5%. Ostatak stanovnika ili muslimani ili protestanti.

Video: Uloga Austro Mađarske u Prvom svjetskom ratu

Broj stanovnika u Srbiji

C 1990 demografske pokazatelje u zemlji ostavlja puno da se željeni. vlasti u zemlji pokušavaju motivirati stanovnike da se poveća stopa nataliteta, međutim, ekonomska nesigurnost i političke tenzije igraju negativnu ulogu.Srpski posjeta stanovništvoOd 1990. do 1995. godine, broj stanovnika u Srbiji porastao je samo 180 tisuća ljudi. Do kraja ovog perioda, taj broj je 7.740.000 stanovnika. U narednim godinama, kontra srpskog stanovništva počeo opadati. Negativni dinamika se posmatra na ovaj dan. Od 1995. do 2005. godine broj stanovnika u Srbiji smanjen za 300 hiljada ljudi. U narednih 10 godina - pao još 4%. Godišnje kao rezultat iseljavanja lokalnog stanovništva i visok mortalitet republika gubi i do 0,49% stanovnika.

Broj u 2015. godini

Do septembra 2015. godine srpsko stanovništvo je pala za gotovo 25 hiljada ljudi. Stručnjaci na umu da je na kraju godine brojke su više od 33 000 stanovnika. Kao rezultat toga, u januaru 2016. godine broj republike će pasti na razinu od 7.090.000 ljudi. Prema tome, rast populacije će opet biti negativan i da će biti oko -0.47%.
demografija SrbijaU 2015. godini, rođen je oko 60 hiljada dece, a umro je od stanovnika je 1,5 puta više. Prirodni rast ostao na 50%. priliv migracije u Srbiji je uočen za nekoliko godina.

Video: izbor stanovanja faktora studenta u Sydneyu. Ramses-804

Pitam se kakav je dan u zemlji pojavljuje oko 180 djece. Po istoj stopi smrtnosti do 270 ljudi. Rezultirajući dnevni pad u populaciji se drži na oko 90.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo