Ikona Bogorodice "Život-davanje proljeća": ono što pomaže. Hram Bogorodice ikonu "Life-Giving Spring"

Uz beskrajnu ljubav i poštovanje su u hrišćanskom svetu Kraljici Neba - Blažene Djevice Bogorodice. I kako da mi ne volimo naše Advocate i Molitvennitsu pred prestolom Boga! Njen jasan pogled usmjerena na nas sa bezbroj ikona. Je pokazao veliku čuda ljudima kroz svoj imidž, poznat kao čudesan. "Život-davanje proljeća" jedan od najpoznatijih među njima je ikona Bogorodice.

Čudo otkriva u svetom gaju

Majka Božja ikona Life-Giving Spring

Sacred Tradicija nam govori da je u davna vremena, kada je Vizantija bila više prosperitetna država i srce svijeta pravoslavlja, u blizini svoj kapital Konstantinopolj, nedaleko od poznatog "Golden Gate" je sveti gaj. bila je posvećena Blažene Djevice Marije. U sjeni svojih grana potekla iz izvora tlo, casting kul na vrućim ljetnim danima. Bilo je tada među ljudima o glasinama da je voda u njemu ima ljekovita svojstva, ali niko ih ozbiljno uzeo i postepeno zaboravljen od svih izvora obrastao blata i trave.

Ali jednog dana, u 450 godini, ratnik po imenu Leo Marcellus, prolazeći kroz šumu, srela slijepac izgubljen među gustim drvećem. Ratnik mu je pomogao, podržao kada je izašao iz grmlja i sjede u hladu. Kada je počeo da traži vodu za piće putnik, čuo sam divan glas mu je zapovjedio da okolnih zarasle struje i vode da opere slijepi oči.

Video: Ikona Bogorodice "Život-Giving Spring" ()

Kada suosjećajan ratnik obavlja, a onda odjednom slijepi primili vid, i oboje su pali na koljena, podižući molitve zahvalnosti Blažene Djevice, jer su shvatili da je to bio njen glas čuo u šumi. Kraljica Neba prorekao Lav Marcellus carske krune, koji je došao da prođe nakon sedam godina.

Hramova pokloni zahvalan careva

Dostizanje najviših vlasti, Markell nije zaboravio čudo otkriva u svetom gaju, a predviđanja o svojim tako neverovatno visini. Po njegovom naređenju, izvor čiste i bila je okružena visokim kamenim granice. Od tada, on je postao poznat kao život-davanja. Evo ih podigli hram u čast Blažene Djevice, Majke Božje ikone je napisana posebno za njega "Život-davanje proljeće". Od tada mnoge poznate čuda milosti i izvor ikone pohranjene u hramu. Hiljade hodočasnika pohrlilo ovdje iz najudaljenijih dijelova carstva.

Ikona Bogorodice u proljeće životodavnu nego pomaže

Nakon sto godina vladavine do tada car Justinijan Veliki, koji pate od teške i neizlječive bolesti, došao u sveti gaj, gdje je bio hram Bogorodice "Život-davanje proljeće". Oni oprati u plodnim vodama i vodi molitvu ispred čudotvorne, on je povratio zdravlje i snagu. U znak zahvalnosti, sretan car je naredio da se izgradi hram u drugu sljedeći i, pored toga, da se osnuje manastir, dizajniran za veliki broj stanovnika. Dakle, sve više i više veličaju ikona Bogorodice "Život-davanje Spring", molitva ispred koje je bio u stanju da se oporavi od najtežih bolesti.

Pada Vizantije i uništavanje crkava

Ali oni pogodio Byzantium strašne katastrofe 1453. godine. Veliki i jednom prosperitetna imperija srušila pod najezdom muslimana. Sunset velika zvijezda pravoslavlja. Wicked Invaders izdao požara Christian svetinje. On je poražen u ruševinama hrama i Majke Božje "Život-davanje proljeće", a sve manastir zgradama stajao u blizini. Mnogo kasnije, 1821., učinjen je pokušaj da se obnovi u svetom gaju sastanaka molitvu, pa čak i sagradio malu crkvu, ali je ubrzo uništena, a izvor milosti popunjena zemljišta.

Ali oni nisu mogli podnijeti da pogledate ovu svetogrđe ljudi u čijem srcu je požar prave vere. Tajno pod okriljem noći, pročisti oskrnavljena pravoslavna svetište. I tako tajno, rizikujući svoj život, zanesem, krije ispod odjeće, lonci napuni svetom vodom. Tek dok je domaća politika se nije promijenila novi gospodari zemlje i pravoslavni nisu dati neke opuštanje u izvršenju obožavanja.

Hram Ikona Gospe Life-Giving Spring

Tada je izgrađen na mjestu porušenog hrama male crkve Majke Božje "Život-davanje proljeće". A pošto pravoslavlje ne može biti bez milosti i suosjećanja, a zatim su izgradili crkve ubožnica i bolnica, u kojoj molitve Bezgrešnog Mediatrix za naše zdravlje, mnogi su o stradanju i bogalj.

Obožavanje svetih ikona u Rusiji

Kada pada Vizantije na istoku, sunce je zašlo pravoslavne, a zatim sa obnovljenom snagom zasjao je u Svetoj Rusiji, i sa njim se pojavio u raznim liturgijskih knjiga i svete slike. A onda je nezamislivo je život bez ponizan i mudar lica svetaca Boga. Ali to je bio poseban odnos sa slikama Spasitelja i Njegove Blažene Majke. Među najpoštovanijih ikona su bili oni koji su pisani u starim danima na obalama Bosfora. Jedan od njih je ikona Bogorodice "Život-davanje proljeće".

Video: Crkva ikona Bogorodice "Život-Giving Spring"

Treba napomenuti da je od XVI stoljeća u Rusiji je postala praksa da se posveti izvora i jezera, bare, nalazi se na manastirima ili u njihovoj blizini, a istovremeno posvete svoje presvete Bogorodice. Ovaj običaj došao da nas iz Grčke. To je i širenje brojnih lista vizantijske imidž "Život-davanje proljeće". Međutim, kompozicija napisana u Rusiji prije XVII stoljeća, još uvijek nije pronađen.

Slika Bogorodice u Sarov Hermitage

Kao što možete sjetiti poznatog kao primjer posebnu ljubav prema njoj Sarov Hermitage, slave što je dovelo njegovo ime nezakatny svetionik pravoslavlja - St. Serafim Sarov. U manastir je posebno podignut hram, u kojem se nalazi ikona Bogorodice "Život-davanje proljeće". Njegova vrijednost u očima vjernika je bila toliko velika da je velečasni Elder važnih događaja poslao hodočasnika da se mole Bogorodice, kleči ispred nje čudotvorne ikone. To proizilazi iz memoara savremenika, nije bilo ni u kom slučaju da se molitve nisu čuli.

Život-Giving Spring ikona Bogorodice, jer se mole

Slike, koji jača borbu s tugom

Što je moć koja ima ikona Bogorodice "Život-davanje proljeće"? Ono što ga čini i šta se to pitati? Ono što je najbitnije je da okuplja ljude na čudesan slika - oslobođenje od nevolje. Život je, nažalost, bilo ih je puno, i ne uvijek imati dovoljno mentalne snage da se nosi sa njima.

Video: Gospa - "Život-Giving Spring"

Oni dolaze iz ljudskog neprijatelja, jer su oni proizvod nevjere u Božje proviđenje. Međutim, u ovim slučajevima, i donosi mir u ljudske duše "Život-davanje proljeće" - ikona Bogorodice. Ono što se moli Bezgrešnog Mediatrix od naših? Činjenica da nas je spasio od samog izvora ovih nevolje - nevolje i nevolje svaki dan.

Proslava u čast svetih ikona

Kao još jedan primjer, poseban obožavanje ikone treba spomenuti, postojeći stoljećima tradicija da služe u petak Bright Tjedan posvećenje voda molitvu pred ovu sliku. Služio je u svim crkvama čim kraju liturgije. Od davnina, bilo je uobičajeno da se posuti posvećene vode ovu molitvu, vrtovi, voćnjaci i polja, tako ohrabrujuće pomoć Blažene Djevice u talent bogat žetve.

Blagdan Majke Božje "Život-davanje izvora" odlučio da proslavi dva puta godišnje. Kada se to dogodi 4. travnja kao što je bilo na današnji dan u 450 godine Device pobožni ratnik Lav Marcellus i naredio da se podigne u svetom gaju hrama u njenu čast i moli da ga za zdravlje i spasenje pravoslavaca. Tog dana će sigurno obilježava akathist Bogorodice "Život-davanje proljeće".

odmor ikona Gospe Life-Giving Spring

Drugi proslava odvija, kao što je gore navedeno, u petak Bright Week. Na taj dan Crkva sjeća obnovljenom hram u čast ikona, koji je nekada bio blizu Carigrad. Osim u čin Blessing voda, proslava je također u pratnji Uskrs povorke.

Karakteristike ikonografije slike Bogorodice

Naglasak treba staviti na ikonografskim karakteristikama slike. Smatra se da je ikona Bogorodice "Život-davanje proljeće" datira iz drevne vizantijskom sliku Blažene Djevice, nazivaju "Gospa od pobjednika", koji je, pak, rađa sliku Majke Božje "The Omen". Međutim, nema konsenzusa o tom pitanju u umjetnost nije.

Ako učiš su distribuirani u trenutku liste ikona, nije teško primjetiti neke značajne promene sastava su tokom vekova. Tako je, u ranim ikone nije izvor slike. Također, ne jednom, ali samo u procesu razvoja sliku uključena u svom sastavu posudu, pod nazivom Vial, ribnjak i fontana.

Distribucija svete slike u Rusiji i Svetoj gori

O produženju ovu sliku u Rusiji pokazuje broj arheoloških nalaza. Na primjer, na Krimu, jelo sa likom Bogorodice je pronađen prilikom iskopavanja. Njen lik moli s uzdignutim rukama prikazan u posudu. Datira iz otkrića XIII stoljeća i smatra se jednim od najranijih slika ove vrste, na području naše zemlje.

Opis druge slike koji odgovara imidž "Život-davanje Izvor» XIV stoljeća, može se naći u istoričar crkvi Nicephorus Callistus. On opisuje sliku Bogorodice u bočicu, montiran iznad ribnjak. U ovu ikonu Presvete Bogorodice je prikazan sa Hristom u naručju.

Ikona Bogorodice životodavnu izvor vrednosti

Interesantno je freska "Život-davanje proljeće", nalazi se na Svetoj Gori. To se odnosi na početak XV vijeka. Njen autor - vizantijskom Andronika - predstavljen Bogorodice u širokom posuda sa blagoslovom večnog dojenčadi u naručju. Ime slike grčkog tekst pisan na rubovima fresaka. Također Slična priča se javlja u nekim ikone koje su pohranjene u različitim manastire Svete Gore.

Pomoć, koja se sipa kroz ovaj način

Ipak, ono što je jedinstven izgled ove slike, pa šta privlači ljude da mu je ikona Bogorodice "Život-davanje proljeće"? Ono što pomaže i ono što drži? Prije svega, ova slika donosi ozdravljenje za sve one koji pate u tijelu i na njihove molitve onih koji se nadaju da pomogne Kraljica Neba. Iz ovog je počeo veličanje u drevnoj Vizantije. Tako je zaradio ljubav i poštovanje, što je među prostranstvima Rusije.

Osim toga, uspješan ikona doktor, i mentalne bolesti. Ali što je najvažnije - štedi joj je pribjegavanja destruktivnih strasti, što često preplavljeni naše duše. Štedi od njihovog uticaja, "Život-Giving Spring" - ikona Bogorodice. Koji su se moli ispred nje, tražeći ono što je Kraljica Neba? Prije svega, davanje ovlasti da se bavi svim niskim i začarani koje smo izgradili u oštećene greh ljudske prirode. Nažalost, ne postoji mnogo toga što nadilazi ljudske sposobnosti i ono što smo nemoćni bez pomoći Boga i Njegove Blažene Majke

Izvor života i istine

U svim slučajevima, u bilo kompozicijske odluku niti zaustavio autor recenziju ove slike, prvo moramo shvatiti da je izvor života-dajući je vrlo Presvete Bogorodice, kroz koji se svijet oličena u onaj koji je dao život za sve što postoji na Zemlji.

Ikona Bogorodice Prayer Life-Giving Spring

On je govorio riječi koje su postale kamen na kojem je izgrađen hram prave vere, on imaše narod i način i istina i život. I blagoslovljen izvor života-davanje, avion se oprati od grijeha i dati da popije Divine kukuruzište, bio je za sve nas da kraljice Neba, Blažene Djevice Bogorodice.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo