Mount Tabor, Izrael, Crkva Preobraženja: opis, povijest

Spominjanje ovog svetog mjesta mogu se naći u mnogim drevnim književnih izvora. Mount Tabor - nije samo prekrasan krajolik, uređenje Izdrelonskuyu dolini Izrael, ali i dugu povijest. Ona je povezana sa najvažnijih događaja različitih epoha. A to je teško moguće precijeniti ulogu koju je odigrao u razvoju duhovne povijesti ljudske rase.

gdje je

Mount Tabor, ili kako se to kaže na hebrejskom, Tavor, koji se nalazi bliže istočno od centralnog dijela Izdrelonskoy doline u Izraelu. Ukupno devet kilometara jugoistočno od Nazareta, to je i dva puta kao daleko na zapadu prostirala Galilejskog mora.

Video: Slobodno vrijeme, Putovanja, izleti, putovanja, Tabor, Crkva Preobraženja, Izraelu, Palestini

Mount Tabor

Mount Tabor nije uključen u bilo planinskog lanca ili greben, te je posebno stoji brdo. U odnosu na druge je prilično niska - 588 metara. Padine su blag, a forma ima meku i blago zaobljeni oblik. Stoga, u mnogim izvorima hebrejskom ime prevedeno kao Tabor "pupak"Crtanje analogiju sa ljudskom tijelu.

Šta znači ime

Istoričari dati nekoliko verzija. Ime Tabor, ili kako se to kaže na ruskom govornom području tradicija, Tabor, se ne može prevesti i dati u Starom zavjetu na isti način. Međutim, postoji i verzija koja kaže da je ime Tavor je izveden iz riječi "Tabur". Zadnje prevesti kao "pupak". U prilog ovoj verziji pogona karakterističnih vanjski karakteristike slobodnostojeće, sa blagim padinama i nekoliko konkavni vrhu, što je Mount Tabor.

Mount Tabor Izrael

Postoji još jedna opcija. Njen autor je Teresa Petrocem. Ona tvrdi da je današnje ime - izvedeno od imena paganskog božanstva Tabor, koji je u tim mjestima u doevreyskie (Kanaanaca) puta pod pokroviteljstvom kovanje. A rezultati arheolozi tragove paganizma ovom periodu donekle potvrđuju hipotezu.

Video: Travel, putovanja, putovanje, odmor, Tabor, Preobraženja, Izraelu, Palestini

Priče koje se odnose na Mount Tabor

Po prvi put se ime nalazi u Starom zavjetu. U to vrijeme, Mount Tabor je granica, neka vrsta sliva, razlikuje tri plemena Izraela. Povoljan geografski položaj, dobar pregled okolnog područja je to poželjno za bilo pleme. Dakle, rat nije stao ovdje.

Posebno živopisne je priča o borbi Barak i Sisera zapovjednik Hasor, koji je predvodio vojsku kralja Jabin. Posebnu ulogu u borbi igrao proročica Debora, koji spodvigla Barak da se bore sa Sisera, u očekivanju njegove pobjede nad velike vojske ovog drugog. Ime ovog sela prorok ovekovečio u ime de Boor, smještena u podnožju. Gdje Mount Tabor potiče.

Reference u Starom zavjetu

Činjenica da je ovo posebno mjesto, spomenuo čak iu drevna vremena - do Božića. Prvi put na Tabor kaže da je posebno mjesto gdje se zemlja okupili su tri plemena Izraela.

Možete naći i druge reference koje su preostale u knjigama Starog zavjeta: Joshua, Jeremija je proročanstva. Odavno, ako govorimo o značaju, značaju osoba, onda je to u odnosu na način na koji se uzdiže veličanstveno Mount Tabor.

Izrael je danas moderna država, ali i pored toga, nježno i pobožno čuva svoju povijest, koja je postala provincija cijelo čovječanstvo.

Ono što je svjedočio u Novi zavjet?

Kao što je poznato iz drevne hrišćanske tradicije, Mount Tabor se smatra mjesto gdje je postojala velika čudo - Preobraženja Gospodnjeg. Međutim, u Novom Zavjetu ne sadrži nikakve spominje planine Tabor. Mjesto gdje je došlo do preobraženje Isusa Hrista, samo ne zove. Mark i Matthew u svoje jevanđelje spominje visoke planine, ali to je favorit, oni ne rezultiraju nikakve dokaze.

Stoga, na ovaj dan, neki teologije naučnici su izrazili svoje sumnje o tome da Preobraženja dogodio ovdje. Češće verzija vjeruju Mount Hermon.

Možda je to jedan od onih misterija koji okružuju Bibliju. I, vjerojatno, poenta je skriven u činjenici da ljudi moraju vjerovati Reč Boga, bez potrebe za bilo kakvim dokaza.

Preobraženja Gospodnjeg

Ovo čudo je rekao mnogo. Mateju, Marku i Luke reći o tome u evanđeljima. Na Preobraženja Gospodnjeg svjedoče drevni ikonama i freskama hramova, prekrasne slike i divna priča. Ovjekovječio ovaj događaj slavnu radostan praznik, koji označava čitav hrišćanski svijet 19 (6) avgusta.

Preobraženja Hristovog na planini Tabor, sva tri evanđelisti se odnose na događaje koji su se desili šest dana prije njega. Tada je Isus rekao svojim učenicima o patnjama koje je morao proći kroz. Kakva teška sudbina čeka sljedbenika, koji su preuzeli svoj krst. Da će uskoro u kraljevstvo Božje.

Isus na planini Tabor

Isus je poveo sa sobom na planinu tri njegova najodanijih i istomišljenika studenata koji su bili tamo u najtežim i presudnim trenucima svog života: Petar, Jakov i Jovan. Nakon što je uzdigao na visokim padinama, umorni od podizanja apostolima legao da se odmori. Isus na planini Tabor je počeo da se moli. Svog sjajnog božansko svjetlo lice je kao sunce, a njegova odjeća pretvoreni su. Evo, svaki od evanđelista opisuju na svoj način: Luke vidi ih sija, Mark - bijele kao snijeg, i Matthew kaže da su postali kao svjetlost. Također, vjerojatno, ne bi se razišli i stavove apostola koji su vidjeli čudo da probudi ne verujem svojim očima.

Hristos na planini Tabor, studenti koji se pojavljuju u svog nebeskog slave, vodio razgovor sa dva stranca koji su bili proroka: Moses i Ilija. Bilo je među njima da je ishod koji uskoro čeka Isusa.

Zašto su ti proroci - nema tačan odgovor. Ali znamo da mnogi od Jevreja poštovanog Isusa za Ilija. Navodno, fenomen posljednji je bio da se pokaže apsurdnost izraelske pretpostavki. I razgovor Isusa sa najviše poštovanog među Jevrejima, proroci je bio još jedan elokventni svjedočenja na činjenicu da je on sin Božji, koji je predmet za sve.

Hristos na gori Tabor

Apostole, koji je sve to vidio, osjetio divno prisutnost božanske milosti, zahvatila ogromnu želju da ne izlazim iz Mount Tabor. Stoga, Peter ohrabrio sve da ostanu ovdje: za izgradnju kuće i da se vrate na mjesto vladaju bijes, zavist i mržnju koje ugrožavaju njihov učiteljica života.

Oblak nad Mount Tabor

Ovo je predivno komemoracija Isusove prirode Preobazheniya. Prvi put na oblaku piše u jevanđeljima koji opisuju detalje ove čudesne događaja. Svijetao oblak obavija sve se nalazi na planini, to je jasan pokazatelj da je Bog ovdje. A glas je iznenada čuo i reći da je Isus Sin Božji, koji želite da slušate, doveo apostole u straha. Oni pao na zemlju i bojali da podigne oči prema nebu.

Ovaj neobičan fenomen potvrđuje realnost događaja koji se odvijaju u modernim vremenima. Praznik Preobraženja Gospodnjeg na nebu postoji oblak nad favorit. Interesantno je da se javlja samo u pravoslavnoj praznik Preobraženja, i pokriva ne samo vrhu planine, ali i ljudi. Teško je pronaći prirodno objašnjenje za ovaj čudesan fenomen, jer je u to vrijeme, oblaci ovdje - vrlo rijetka pojava.

Koje je značenje Preobraženja Isusa Hrista?

Pretraživanje duboki smisao svojstvene ovom divnom događaju, postala za mnoge hrišćane, smisao života. Na kraju krajeva, život u Isusa Krista je nemoguće bez Preobraženja: bez sakramenta krštenja, bez priznanja koji donosi pokajanje, bez euharistije ujedinjuje čovjeka sa Bogom.

Sama transformacija je način, a to je da se osoba koja vjeruje u Spasitelja i da je novi preobraženog država je moguće samo u zajednici sa Bogom.

Preobraženja Hristovog na planini Tabor

Preobraženje označava promjene koje se dešavaju u osoba koja pokušava pobjeći od svog bivšeg grešan i slab početak. I to se zalaže za novi, koji je mnogo milost Boga, čist i pravedan.

Događaja nakon preobraženja

Obožavanje planine Tabor kao mjesto Preobraženja Isus je položen Jednako apostola kraljica, koja se popularno naziva Sveta Helena. Ona je u četvrtom stoljeću, to podigli hram ovdje, koja je posvećena Preobraženja svjedoka: Petar, Jakov i Ionannu.

Kasnije, u XII stoljeću, ovdje dolaze latinski monaha. Na kraju ovog prosihodit stoljeća tragičnog rata, što je rezultiralo uništena hramovima i planinu sama postaje nenastanjivo. Samo u njoj odmor posjetite hrišćane da počini moliti tamo.

To je tek krajem 19. stoljeća, na obroncima Tabor počinju da privlače pažnju katolika i pravoslavnih. Već u to vrijeme, to posvetljuje razliku između njih. To je dalo povoda za raspravu o tome gdje se pravi mjesto Preobraženja Hristovog. Tako da je danas na planini Tabor su dvije crkve: katoličke i pravoslavne.

Katolička crkva

Došao sam ovdje u kasnom XIX stoljeća. Nalazi se na području gdje je tvrđava izgrađena XIII stoljeća muslimani. ruševine hrama latinske monasi također sačuvana ovdje, manastir ruševine vizantijske doba, i drugih svetih mjesta koja se krije Mount Tabor. Crkva Preobraženja je veliki arhitektonski otkriće Antonio Barluzzi.

gdje je Mount Tabor

Umetnik stvorio ovdje izvanredan u svojoj ljepoti bazilike. Ime je dobila po čudesnog događaja - Preobraženja Gospodnjeg. Put koji vodi do hrama, hodočasnici otvara drevne ruševine - dokaz o prošlosti epoha koji su preživjeli do današnjih dana Mount Tabor.

Video: Travel, izleti, putovanja, rekreacija, Mount Tabor, Tabor, Izraelu, Palestini

Mount Tabor Crkva Preobraženja

Transformacija hram ima dva tornja koji dijele ulazni Vasilija u dva dijela i više od drevne kapele. Jedan ime proroka Mojsija, a drugi - Ilija. Odavde počinje veliki zgrade hrama, što dovodi do glavnih područja - oltar. Ovaj zbor kablu spušta korake mramora koji se otvaraju najstarije mjesto - ruševine ovde navedenim vizantijske bazilike.

pravoslavni manastir

Osim katoličke, postoji još jedan hram na planini Tabor - pravoslavni. A grčki manastir, koji se također zove Preobraženja, a nalazi se sjever-istok.

Njegova priča počinje sa pop sredinom 19. stoljeća arhimandrit IRINAHA - monah manastira, koji su se naselili na planini Tabor nakon što je imao viziju o ovom mjestu. Otkrili ostatke drevnog vizantijske crkve Irinej Nestor asistent počeo da ga vratiti. Ali to nije bilo moguće donijeti posao do kraja. '93 Irina je umro i sahranjen je na tim mjestima. Na kraju 1862. godine crkva je završena i posvećena.

hram na gori Tabor

Danas, postoje tri trona, svaki posvećen svetac i događaje. Glavni, centar, tako nazvan u čast Preobraženja Gospodnjeg. Ovdje je čudotvorna slika Majke Božje. Ova ikona, koja nosi naziv "Akafistnaya", poznata po svojim ljekovitim efekat na ljude. Južna tron ​​nosi imena proroka Mojsija i Ilija. A Sjever - Gregory George i Demetrios.

Izgradnja je nastavljena 1911. godine. zvonik je ovdje podignuta.

Također, imovina pravoslavne crkve je špilja svetište - drevni hram Melhisedeka.

Tabor danas

Davna prošlost je ostavio svoj trag na ovom divnom mjestu: to je uvijek puna hodočasnika, turista koji žele da se u neposrednoj blizini divno Božanske transformacije.

Gostujući tim mjestima daje priliku da iskuse Božju prisutnost ovdje, na dodir drevnih zidina hrama. Zanimljivo je da se ne samo čitati, već i da prisustvuje misteriozni oblak koji pokriva ovo sveto mjesto, koja je od davnina zove - Mount Tabor. Izrael svetinja čuva sve prikupljene ovdje, i poštuje sve religije koje su zastupljene u ove divne mjestima.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo