Aquarium loricariidae: vrste, opis, fotografija

Od veliki izbor somoobraznyh možda "loricariid" ili loricariidae imaju najneobičniji vrste. Njihovo ime potječe od riječi "loris-ka." Tako smo zvali u starom Rimu legionari oklopa. Cijelog tijela ove vrste riba je prekrivena simetrično raspoređeni lamela, koje su spojene zajedno.

Opis som

Lanac porodice mogu se podijeliti u pet potporodice, koji broj sedamnaest rodova i više od dvije stotine vrsta. Za razliku od drugih vrsta soma, loricariid nisu predatori. Osnovu njihove ishrane sastoji se od algi i biljnih listova.

A sada ćemo se fokusirati detaljnije na najpopularnijim vrsta.

Ancistrus stelatnih

ovo Mail som akvarij relativno male veličine. Njihova tijela su izdužena i spljošten, prekriven teškim vage (besplatno samo na trbuhu ostatke to). Usta liči na usisavanje kup. Ima rožast strugač, koji omogućavaju ribe ogrebete hrane sa različitim čvrstim površinama (npr alge).

Loricariidae biser tijelo i peraje su obojene u gustim i zasićene crne boje, sa raspršenje bijele i plave tačkice koje s godinama postaju svijetlo smeđe nijanse. Na peraja maloljetnika možete vidjeti beli rub, što je na kraju nestaje.loricariidae vrste

Muško razlikuje posebnim kožasti razgranati šiljci, koji se nalaze na bočnim stranama glave. Stručnjaci ih zovu tentakulami. Kod žena, ti procesi nisu dostupni na svim ili vrlo slabo razvijena. Muško obično znatno veći od ženskog i može da dostigne dužinu od 8 cm.

Video: Mike hranjenje som rakova palicama 2016

Ancistrus obični

Loricariidae, vrste koje su vrlo raznoliki, razlikuje od drugih akvarij stanovnika karakterističan, pomalo spljošten oblik tijela. Nije izuzetak Ancistrus obične. Njegovo tijelo oblika - što je u obliku suze, spljošten. Glava je prilično velik. Usta je gumenim čepom, rog nalik izrasline (strugač).

Video: Cock # #HalfMoon - opis vrste. Odgovori na pitanja pretplatnika.

Celo telo ribe je prekrivena "oklop". Parusovidny leđno peraje u mirnom blizu tela. Peraja obojene u različite nijanse sive boje sa svjetlom žućkasta nijansa. Cijelom tijelu razbacane svijetle mrlje.loricariidae akvarij

Eksterno, muškarci su više vitko tijelo. Oni su veći nego kod žena leđno peraje i rep - je mnogo širi. Muškarci imaju boju kožasti izrasline, koji su odsutni u žena.

Gipantsistrus zebra

Loricariidae ove vrste imaju svijetle boje koja ih zbuniti sa drugim vrstama nemoguće. Ovaj naizmjenične trake crne i bijele, zbog čega riba je tako nazvan.

Gipantsistrusa izdužena glava, oči zasadio vrlo visoka. Ako pogledate na njega odozgo, možete vidjeti da je oko povezuje široka bijela pruga, od kojih su četiri cross-fade. Gornjoj vilici ima sedam ili osam dugo zakrivljeni zubi na svakoj strani, koji se ra ~ va do ruba. Donje vilice je opremljen sa samo osam duboko račva zube.loricariidae vrste

Rep peraja riba ima V-oblik. Kod odraslih, sve rebra su ukrašene bijelim i crnim prugama.

Muškarci su mnogo veći od ženki. Karlice peraja imaju trnje. Ove izrasline su isti i na usta. Ženke su više zaobljeni trbuh. U kući akvariju, ove ribe ne rastu više od 9 centimetara. Oni žive u zatočeništvu oko deset godina.

brokat gliptoperiht

Ove loricariidae - san svakog akvarista. To je zbog njihove vrlo impresivan izgled. Brokat gliptoperiht je izdužena i blago spljošten tijelo. na svom svijetlo smeđe pozadine razbacane smeđe mrlje. Leđno peraje ima oblik jedra. Soma je razvio odličan oralni budala, zbog čega su se vezuju za površinu akvarija staklo tako teško da je njihov je teško otrgne od nje. Oko usta se može vidjeti na dnu zadebljale antene koje su ukrašene nabor kože.loricariidae

Dužine brokat som naraste do 60 cm. Muškarci veći, tanak i boja mnogo jače nego kod žena. Na grudnog peraja jasno vidljive šiljaka.

sadržaj

Lanac som žive i dobro se razvijaju u zajedničku svježe vode sa temperaturom od + 26 ° C. U ovom slučaju to bi trebao biti neutralan kiselost, mala odstupanja dozvoljeno.

u akvarij ukras češće koristi umjetnih biljaka. Iz dnevnog pozdravljaju travu uz dobar korenov sistem - Cryptocoryne, Echinodorus.loricariidae

Soma vode usamljenički život, ne vole jakom svjetlu, odaberite prigušeni. Ove ribe su potrebne brojne skloništa. Oni mogu postati kamenje, korijenje, vinove loze, gdje bi mogli biti sami, opustiti ili samo spavati. Akvarij treba postaviti prepreke da za soma su izvor jestivog pulpe.

hranjenje

Ove ribe su svejed, ali osnovu njihove ishrane je napravljen koretra, glistica za pecanje, crni kruh, Tubifex, nemasno meso, Daphnia i posebne suva hrana. Da je hrana bila puna, nahrani soma spirulina tablete.

Video: Odgovor jezera i rijeke riba

Neke vrste lanca oklopa soma vole hranu od povrća. Posebna hranjenje zahtijevaju samo izraženiji predatora.

Loricariidae - uzgoj

Dok se pripremaju za mrijest ribe mora biti raznovrstan i obilan hranjenje živu hranu. U ovom trenutku, žena i muškaraca sjesti bolje u različitim kapacitetima. Mrijest treba da ima volumen od najmanje 20 litara i visinu od 20-25 cm. To se sipa svježe vode iz slavine. U roku od dva dana mrijesta porobetona. Zatim nekoliko grmova biljaka mogu biti postavljene u njemu, koji ima čvrste i široka lišća. Temperatura vode se smanjuje na 2-3 ° C, ali to ne bi trebao biti ispod + 18 ° C.loricariidae uzgoj

Lanac som mriješćenja posađeno u večernjim satima, po stopi od jedne ženske tri mužjaka. Mrijesta obično počinje u jutarnjim satima.

Ovaj akvarij riba vrsta ima zanimljivu funkciju - oni postaju dekorativni sa svakim narednim mriješćenja. Često soma okot u rezervoaru zajednici. U ovom slučaju, jaja zajedno s podlogom da se seli u posebnu posudu.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

WikiEnx.com
Ljepota Putujući Zdravlje Veze Dom i porodica Intelektualni razvoj Prostota Hrane i pića Umjetnost i zabava Posao Formacija Marketing Vijesti i društvo